naturalnie

bez chemii

bez E dodatków

Produkty zdrowej kuchni

  • Dlaczego warto wybrać drób ekologiczny
    Dlaczego warto wybrać drób ekologiczny
    Firma Limeko podlega certyfikacji ekologicznej - corocznie odbywają się niezależne kontrole. Hodowla kontrolowana jest od początku do gotowego produktu. Nie używa się w niej pasz modyfikowanych genetycznie, antybiotyków, hormonów wzrostu. Dlaczego mięso eko jest droższe? Okres hodowli kurczaka jes...
    ... czytaj dalej
  • Jak przechowywać banany?
    Jak przechowywać banany?
    Często robicie u nas całkiem spore zapasy bananów ekologicznych :) Podpowiadamy jak je przechowywać i jak przedłużyć ich świeżość?
    ... czytaj dalej
  • Jak zdrowo grillować ryby?
    Jak zdrowo grillować ryby?
    Wybór ryby Najlepiej do grillowania nadają się grube filety tłustych ryb. Filet powinien mieć grubość 2-3 cm. Dobrze do tego nadają się pstrągi, łososie, makrele. Złym wyborem są płaskie i cienkie filety ryb. Cieńszy filet wyschnie nam na wiór zanim mięso dobrze się zgrilluje. Przygotowanie ryby ...
    ... czytaj dalej
  • Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad
    Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad
    W maju rozpoczynamy sezon grillowania. Pewnie wielu z was zadaje sobie pytania jaki grill wybrać, jak zadbać o higienę, jak grillować, aby sobie nie zaszkodzić. Przedstawiamy kilka zasad, którymi należy się kierować, aby cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem pod chmurką. Czysto i zdrowo - pamięt...
    ... czytaj dalej
  • Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakuje
    Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakuje
    Serki (w których twaróg jest w postaci sproszkowanej lub nie ma go wcale), zupki (które świeżych warzyw na oczy nie widziały), wędliny (w których rzadko kiedy mięso przekracza 90%, a to i tak niezły wynik). Wszystko podane jako zdrowe, naturalne, bez konserwantów. Witajcie w świecie leanwashingu!
    ... czytaj dalej
  • Spożywcza tablica Mendelejewa
    Spożywcza tablica Mendelejewa
    W ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które są najbardziej szkodliwe? Czym skutkuje ich nadmiar? A przede wszystkim – w  jakich produktach są stosowane w największej ilości?
    ... czytaj dalej
  • Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji
    Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji
    Po świątecznym gotowaniu, a następnie obżarstwie (tak, niestety trudno nazwać tę dziką konsumpcję tylko najedzeniem ;) ), w lodówkach często zostaje nam sporo produktów, których nie jesteśmy w stanie przejeść, zanim staną się nieświeże. Natomiast wyrzucanie jedzenia to jeden z naszych najczęstszy...
    ... czytaj dalej
  • "Uzdrawiające ziarna zbóż" - wywiad z autorem
    Niedawno ukazała się nowa pozycja dla wszystkich interesujących się naturalną kuchnią. Ekoj zaprasza na wywiad z jednym z autorów, Panem Karolem Przybylakiem, który opowie co znajdziecie w "Uzdrawiających ziarnach zbóż".
    ... czytaj dalej