naturalnie

bez chemii

bez E dodatków

Produkty zdrowej kuchni

  • Jak zdrowo grillować ryby?
    Jak zdrowo grillować ryby?
    Wybór ryby Najlepiej do grillowania nadają się grube filety tłustych ryb. Filet powinien mieć grubość 2-3 cm. Dobrze do tego nadają się pstrągi, łososie, makrele. Złym wyborem są płaskie i cienkie filety ryb. Cieńszy filet wyschnie nam na wiór zanim mięso dobrze się zgrilluje. Przygotowanie ryby ...
    ... czytaj dalej
  • Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad
    Zdrowe grillowanie - kilka prostych zasad
    W maju rozpoczynamy sezon grillowania. Pewnie wielu z was zadaje sobie pytania jaki grill wybrać, jak zadbać o higienę, jak grillować, aby sobie nie zaszkodzić. Przedstawiamy kilka zasad, którymi należy się kierować, aby cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem pod chmurką. Czysto i zdrowo - pamięt...
    ... czytaj dalej
  • Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakuje
    Rozgrzeszanie produktów czyli leanwasching atakuje
    Serki (w których twaróg jest w postaci sproszkowanej lub nie ma go wcale), zupki (które świeżych warzyw na oczy nie widziały), wędliny (w których rzadko kiedy mięso przekracza 90%, a to i tak niezły wynik). Wszystko podane jako zdrowe, naturalne, bez konserwantów. Witajcie w świecie leanwashingu!
    ... czytaj dalej
  • Spożywcza tablica Mendelejewa
    Spożywcza tablica Mendelejewa
    W ciągu roku przeciętny człowiek spożywa wraz z żywnością blisko 2 kg chemicznych dodatków do żywności. Które są najbardziej szkodliwe? Czym skutkuje ich nadmiar? A przede wszystkim – w  jakich produktach są stosowane w największej ilości?
    ... czytaj dalej
  • Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji
    Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli kulinarny recykling w akcji
    Po świątecznym gotowaniu, a następnie obżarstwie (tak, niestety trudno nazwać tę dziką konsumpcję tylko najedzeniem ;) ), w lodówkach często zostaje nam sporo produktów, których nie jesteśmy w stanie przejeść, zanim staną się nieświeże. Natomiast wyrzucanie jedzenia to jeden z naszych najczęstszy...
    ... czytaj dalej
  • "Uzdrawiające ziarna zbóż" - wywiad z autorem
    Niedawno ukazała się nowa pozycja dla wszystkich interesujących się naturalną kuchnią. Ekoj zaprasza na wywiad z jednym z autorów, Panem Karolem Przybylakiem, który opowie co znajdziecie w "Uzdrawiających ziarnach zbóż".
    ... czytaj dalej
  • 10 produktów niezbędnych w każdej kuchni
    Na pewno zastanawialiście się kiedyś - "Czego w mojej kuchni nigdy nie może zabraknąć?", szczególnie przy okazji kiedy gotując akurat skończyła się oliwa do sałatki lub mąka na naleśniki. Otóż są produkty, bez których trudno się obyć. Przygotowaliśmy taki kuchenny niezbędnik. Możecie go wydrukować...
    ... czytaj dalej
  • Wybieramy dobry sos sojowy
    Wybieramy dobry sos sojowy
    Coraz bardziej lubimy kuchnię azjatycką. Sushi, miso, shoyu, wasabi – nie są już obco brzmiącymi nazwami, a produktami, które często goszczą w naszej kuchni. Sos sojowy wypiera rodzimą maggi. I dobrze! Ale sos sosowi nie równy. Kupując sos za 5 złotych nie liczmy, że dostaniemy naturalnie ferment...
    ... czytaj dalej