Szpinak w cieście francuskim
- Średni
- 4 osób
- 30 min.
- 60 min.
Dziś na obiad coś pomiędzy tartą a zapiekanką ze szpinakiem. Jest to mój własny pomysł. Za każdym razem dodaję coś nowego lub modyfikuję proporcje. Poniżej zamieściłam zatem składniki podstawowe. A dalej kombinujcie wedle uznania :D
Składniki
Przygotowanie
- Całą sprawę zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w kosteczkę. Kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy doprawiając kurkumą. W tym czasie liście szpinaku szatkujemy na drobniejsze części i blanszujemy. Po wyjęciu z wody szpinak dodajemy do kurczaka na patelni.
- Następnie dodajemy śmietankę -> mieszamy -> jajka -> dalej mieszamy -> a na koniec przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Kiedy szpinakowy farsz odpowiednio się zwiąże przekładamy go do ciasta francuskiego w naczyniu żaroodpornym.
- Zaginamy rogi ciasta (to tylko zabieg estetyczny ;) )
- Na koniec wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Komentarze