Szpinak w cieście francuskim

Szpinak w cieście francuskim

  • Średni
  • 4 osób
  • 30 min.
  • 60 min.

Dziś na obiad coś pomiędzy tartą a zapiekanką ze szpinakiem. Jest to mój własny pomysł. Za każdym razem dodaję coś nowego lub modyfikuję proporcje. Poniżej zamieściłam zatem składniki podstawowe. A dalej kombinujcie wedle uznania :D


Przygotowanie

  1. Całą sprawę zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w kosteczkę. Kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy doprawiając kurkumą. W tym czasie liście szpinaku szatkujemy na drobniejsze części i blanszujemy. Po wyjęciu z wody szpinak dodajemy do kurczaka na patelni.
  2. Następnie dodajemy śmietankę -> mieszamy -> jajka -> dalej mieszamy -> a na koniec przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  3. Kiedy szpinakowy farsz odpowiednio się zwiąże przekładamy go do ciasta francuskiego w naczyniu żaroodpornym.
  4. Zaginamy rogi ciasta (to tylko zabieg estetyczny ;) )
  5. Na koniec wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut.

Pin It


Komentarze