
Gulasz wołowy z dynią podany z buraczkami karmelizowanymi w miodzie z imbirem
- Średni
- 4 osób
- 90 min.
Składniki
- mięso gulaszowe wołowe (500g)
- marchew BIO (2-3 sztuki)
- papryka czerwona BIO (2 sztuki)
- cebula czerwona BIO (2 sztuki)
- dynia BIO (300g)
- bulion (500ml)
- liście laurowe BIO (3 sztuki)
- ziele angielskie BIO
- papryka wędzona BIO (2-3 łyżeczki)
- mąka pszenna BIO (2-3 łyżki)
- masło klarowane BIO
- buraki BIO (400g)
- imbir świeży BIO (kawałek)
- miód (2-3 łyżki)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- kasza jęczmienna pęczak BIO (500g)
Przygotowanie
1. Mięso podziel na nieduże kawałki podobnej wielkości. Każdy kawałek obtocz lekko w mące wymieszanej z papryką wędzoną.
2. Na sporej patelni rozgrzej 3-4 łyżki masła klarowanego i obsmaż mięso z każdej strony do zarumienienia. Przełóż do garnka.
3. Na patelnię włóż pokrojoną w pióra cebulę i podsmaż na złoty kolor - przełóż do garnka.
4. Dodaj bulion, pokrojone w kostkę: dynię i paprykę oraz marchew w plastrach. Dopraw listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego i duś na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Pod koniec, gdy mięso zmięknie dopraw solą oraz pieprzem.
5. Buraki obierz, pokrój na półplastry i karmelizuj na łyżce masła klarowanego z dodatkiem miodu i startego imbiru do miękkości. W razie potrzeby możesz dodać do buraków odrobinę wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
6. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
7.Serwuj gulasz z kaszą, burakami oraz dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Komentarze