Gulasz wołowy z dynią podany z buraczkami karmelizowanymi w miodzie z imbirem

Gulasz wołowy z dynią podany z buraczkami karmelizowanymi w miodzie z imbirem

  • Średni
  • 4 osób
  • 90 min.

Przygotowanie

1. Mięso podziel na nieduże kawałki podobnej wielkości. Każdy kawałek obtocz lekko w mące wymieszanej z papryką wędzoną.

2. Na sporej patelni rozgrzej 3-4 łyżki masła klarowanego i obsmaż mięso z każdej strony do zarumienienia. Przełóż do garnka.

3. Na patelnię włóż pokrojoną w pióra cebulę i podsmaż na złoty kolor - przełóż do garnka.

4. Dodaj bulion, pokrojone w kostkę: dynię i paprykę oraz marchew w plastrach. Dopraw listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego i duś na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Pod koniec, gdy mięso zmięknie dopraw solą oraz pieprzem.

5. Buraki obierz, pokrój na półplastry i karmelizuj na łyżce masła klarowanego z dodatkiem miodu i startego imbiru do miękkości. W razie potrzeby możesz dodać do buraków odrobinę wody. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

6. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

7.Serwuj gulasz z kaszą, burakami oraz dodatkiem świeżej natki pietruszki.


Pin It


Komentarze