Żeberka słodko-ostre na grilla z sałatką z rukoli i owoców

Żeberka słodko-ostre na grilla z sałatką z rukoli i owoców

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 60 min.
  • 10 min.

Poczuj zapach grillowanych żeberek w słodko-ostrej marynacie. Skwierczący tłuszczyk, kapiący na rozżarzone węgielki... Taka uczta wymaga dopełnienia lekką sałatką. Nasza proopzycja to smaczna sałatka z rukoli i egzotycznych owoców z cytrynowym dressingiem.


Przygotowanie

UWAGA! Do czasu na przygotowanie należy doliczyć noc na marynowanie mięsa :)

1. Żeberka pokrój na nieduże kawałki wzdłuż kości. W pojemniku do przechowywania żywności wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodaj mięso. Zamknij szczelnie pudełko i nim energicznie potrząśnij by mięso pokryła marynata. Odstaw na noc do lodówki.

2. Pokrój cebulę w półplastry, ananasa w kostkę, a mango w plastry. W misce połącz przygotowane składniki z rukolą i sporą garścią kolendry.

3. Sok z cytryny, limonek oraz miód, oliwę i przyprawy (do smaku) połącz w słoiczku i energicznie mieszając przygotuj dressing. Dodaj do sałaty tuż przed podaniem.

4. Żeberka grilluj od 7-10 minut na jednej stronie na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. (Można również przygotować na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym)

Smacznego!

P.S. Sprawdź nasze sposoby na zdrowsze grillowanie >>


Pin It


Komentarze