
Żeberka słodko-ostre na grilla z sałatką z rukoli i owoców
- Łatwy
- 4 osób
- 60 min.
- 10 min.
Poczuj zapach grillowanych żeberek w słodko-ostrej marynacie. Skwierczący tłuszczyk, kapiący na rozżarzone węgielki... Taka uczta wymaga dopełnienia lekką sałatką. Nasza proopzycja to smaczna sałatka z rukoli i egzotycznych owoców z cytrynowym dressingiem.
Składniki
- ŻEBERKA:
- żeberka wieprzowe (1 kg)
- miód (3 łyżki)
- sos sojowy (8 łyżek)
- oliwa z oliwek (6 łyżek)
- papryka ostra mielona (2 łyżeczki)
- SAŁATKA z rukoli i owoców z cytrusowym dressingiem:
- rukola (1 opakowanie)
- cebula (1 sztuka)
- ananas (1/2 sztuki)
- mango (1 sztuka)
- cytryna (1 sztuka)
- miód (2 łyżki)
- oliwa z oliwek (6 łyżek)
- kolendra świeża
- sól i pieprz
Przygotowanie
UWAGA! Do czasu na przygotowanie należy doliczyć noc na marynowanie mięsa :)
1. Żeberka pokrój na nieduże kawałki wzdłuż kości. W pojemniku do przechowywania żywności wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodaj mięso. Zamknij szczelnie pudełko i nim energicznie potrząśnij by mięso pokryła marynata. Odstaw na noc do lodówki.
2. Pokrój cebulę w półplastry, ananasa w kostkę, a mango w plastry. W misce połącz przygotowane składniki z rukolą i sporą garścią kolendry.
3. Sok z cytryny, limonek oraz miód, oliwę i przyprawy (do smaku) połącz w słoiczku i energicznie mieszając przygotuj dressing. Dodaj do sałaty tuż przed podaniem.
4. Żeberka grilluj od 7-10 minut na jednej stronie na niedużym ogniu, aż mięso będzie miękkie. (Można również przygotować na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym)
Smacznego!
Komentarze