Talerz trzylatka

Talerz trzylatka

W okresie wczesnego dzieciństwa (drugi i trzeci rok życia) dziecko rozwija się wolniej niż wcześniej, zwiększa się jego waga ciała i zmieniają się proporcje. Często zdarzają się zaburzenia apetytu, dlatego też posiłki podawane powinny być ciekawe, kolorowe, najlepiej jest jeżeli menu ustalamy z dzieckiem i włączamy go do przygotowywania posiłków. Nigdy nie powinno się zmuszać dziecka do jedzenia a jedynie zachęcać i wyjasniać dlaczego takie produkty wybieramy. Posiłki powinny być częste, ale małe objętościowo, dlatego też muszą kumulować jak najwięcej składników odżywczych. Zawsze należy okazywać akceptację preferencji smakowych dziecka, starać się wybierać kompromis i delikatnie przekonać do spożycia danego produktu, nigdy nie należy zmuszać do jedzenia. Często zdarza się, że opiekunowie starają się jedzeniem (czy słodyczami!) wynagrodzić dziecku przykrości np. gdy przewróci się na placu zabaw, czy odciągnąć od nich jego uwagę. Nigdy nie powinno się stosować takich metod, gdyż mogą prowadzić do zaburzeń odżywiania i odruchów kompulsywnych, np. dziecko zacznie kojarzyć niepowodzenia z wynagrodzeniem sobie ich cukierkiem ,czyli będzie szukać zastępnika który da mu satysfakcję.

Rodzice razem z dziećmi w formie nauki mogą co jakiś okres czasu wprowadzać nowe potrawy opowiadając dziecku o ich składzie, zachęcając do wspólnego przygotowywania i degustacji, co powinno zaciekawić dziecko i pokazać mu wiele możliwości dotyczących żywienia, a także zapobiec napadowym brakom apetytu, zdarzającym się w tym wieku dosyć często.

Żywienie dziecka we wczesnym dzieciństwie powinno być zatem urozmaicone, uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych i dostarczać wszelkich niezbędnych składników odżywczych a posiłki podawać o stałych porach. Powinno się zapewnić spokój, miłą atmosferę a także postawić na wspólne spożywanie posiłków, najlepiej całą rodziną.

I Śniadanie

  1. Kaszka manna z truskawkami i płatkami migdałów

II Śniadanie

  1. Jajo got. na miękko
  2. Chleb żytni z masłem
  3. Pomidor

Obiad

  1. Zupa brokułowa z pulpecikiem z kurczaka

Podwieczorek

  1. Naleśniki z mąki razowej z serem twarogowym i malinami, jagodami polane jogurtem naturalnym

Kolacja

  1. Łosoś gotowany na parze
  2. Brokuły
  3. Pieczywo graham

Katarzyna Koneczna

 Dietetyk Katarzyna KonecznaAbsolwentka Wyższej Szkoły Zdrowia, Urody i Edukacji na kierunku Dietetyka. Od pięciu lat pracuję również w Szpitalu Klinicznym im. H. Święcickiego UM w Poznaniu na stanowisku Dietetyka. Moja codzienna praca z wybitnymi specjalistami pozwala mi nabyć jakże cennego ogromnego doświadczenia. Uzyskałam także dyplom specjalisty Psychologii Żywienia. Dziedzina ta zainteresowała mnie ponieważ coraz więcej współczesnych badań wykazuje, że błędy żywieniowe jakie popełniamy wiążą się bezpośrednio ze stanem umysłu i zależne są od psychiki ludzkiej. Pracuję także poprzez stronę internetową dietetycyonline.pl co pozwala mi na dodatkowy kontakt z pacjentami bez wychodzenia z domu. Jeżeli macie Państwo problem związany z żywieniem lub chorobę dietozależną czy nurtują Państwa jakieś pytania, zapraszam! koneczna.katarzyna@wp.pl


Pin It


Komentarze

  • / środa, 2015-11-25 18:16
    Teraz, kiedy moj maluch ma 3 latka jest o wiele prosciej ale nie wiem co bym zrobila, gdybym nie trafila wczesniej na dania Baby Sun - deserki i obiadki - oczyywiscie nie codziennie je podawałam, ale bardzo ułatwiły mi rozszerzanie diety malucha. Sa ekologiczne wiec nie mialam obaw, ze podaje mu rzeczy niezdrowe. A zajadal, az mu sie uszy trzesly! :)