Błyskawiczna tarta truskawkowa

Błyskawiczna tarta truskawkowa

  • 6 osób
  • 20 min.

Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba go dobrze wykorzystać. A co zrobić, gdy mamy mało czasu, albo rodzina wpadnie za chwilę z wizytą, no lub po prostu nam się nie chce za długo siedzieć w kuchni ;)? Na pomoc przychodzi nam prosty i super szybki przepis na tartę truskawkową. Oczywiście można wykorzystać do ciasta każde inne owoce. Ale dziś oddajmy cześć tym słodkim kusicielkom :)


Przygotowanie

  1. Mąkę, kaszkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać razem w misce.
  2. Truskawki obrać, umyć i przekroić na pół.
  3. Formę do tarty posmarować masłem i wysypać kolejno – CIASTO – TRUSKAWKI – CIASTO.
  4. Na cieście zetrzeć na dużych oczkach 3/4 kostki zimnego masła.
  5. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 st.

Pin It


Komentarze

  • / piątek, 2013-04-12 20:41
    Ja robiłam przed chwilą i starczyło 500g truskawek mrożonych. Może mniej się rozłażą i dlatego ;-) Na wierzchu posypałam brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Już się robi, nie mogę doczekać się efektu, goście również ;-)