Rolada z indyka faszerowana grzybami

Rolada z indyka faszerowana grzybami

  • Średni
  • 4 osób
  • 90 min.

Obiad w prawdziwie świątecznej odsłonie. Z genialnymi dodatkami - tłuczone ziemniaczki, masło ziołowe, marchewka z żurawiną i sos grzybowy. Czy może być coś bardziej smacznego?


Przygotowanie

1. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach do miękkości.

2. 100g masła umieść w malakserze z posiekaną pietruszką, czosnkiem, tymiankiem i gałązką rozmarynu oraz odrobiną soli - miksuj do uzyskania ziołowego masła. Masło przełóż na papier do pieczenia, zwiń w "cukierek" i umieść w zamrażalniku.

3. Namocz suszone grzyby, pokrój drobno cebulę, rozmroź grzyby.

4. Na patelni rozgrzej około łyżkę przygotowanego wcześniej masła ziołowego, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Dodaj przygotowane grzyby, dopraw solą oraz pieprzem i smaż kilka minut.

5. Mniej więcej połowę grzybów przełóż do malaksera i zmiksuj- tak powstanie farsz do rolady.

6. Przygotuj mięso - przy pomocy ostrego noża natnij filet na 1/3 grubości nie docinając do końca, następnie powtórz czynność na grubszej części - rozłóż i powstały płat mięsa lekko rozbij tłuczkiem.

7. Na mięso nałóż równą warstwą farsz, zwijaj ciasno roladę od krótszego boku. Mięso zabezpiecz przed rozwinięciem przy pomocy nitki lub wykałaczek. Dodaj na patelnię do pozostałych grzybów, zalej bulionem i duś mięso pod przykryciem od czasu do czasu obracając roladę.

8. Ziemniaki rozłóż w formie do zapiekania, każdy rozgnieć np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Na każdy nałóż porcję masła ziołowego i umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Piecz aż ziemniaki się lekko zarumienią.

9. Obrane i podzielone na mniejsze części marchewki umieść w garnku z odrobiną wody, 1/2 łyżeczki soli, miodem i 50g masła - duś na małym ogniu aż zmiękną. Dodaj żurawinę i całość gotuj na małym ogniu aż owoce zaczną się lekko rozpadać.

10. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je na deskę i pokrój na plastry.

11. Do grzybów na patelni dodaj śmietankę i gotuj około 2-3 minut. Dopraw sos do smaku pieprzem.

12. Najlepiej danie serwować od razu po przygotowaniu.

 


Pin It


Komentarze