Kanapki lodowe bez cukru

Kanapki lodowe bez cukru

  • Łatwy
  • 4 osób
  • 20 min.

Słodki i smaczny deser na letnie upały. Domowe lody w formie kanapek w dwóch pysznych smakach. Zadowolenie dzieci (i dorosłych) gwarantowane.


Przygotowanie

Lody kakaowe

1. Świeże daktyle oddziel od pestek. Umieść w malakserze 200ml mleka kokosowego, przygotowane daktyle, podzielone na kawałki banany, kakao i zmiksuj całość na gładką masę.

2. Masę przełóż do pojemnika odpowiedniego do zamrażania i odstaw do zamrażarki na około godzinę - do czasu aż masa nieco się zetnie.

Lody owocowe

3. Mango i brzoskwinie obierz, oddziel od pestki i pokrój na kawałki. Owoce umieść w malakserze z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i syropem klonowym - zmiksuj na gładką masę. 

4. Masę przełóż do pojemnika odpowiedniego do zamrażania i odstaw do zamrażarki na około godzinę - do czasu aż masa nieco się zetnie.

Kanapki

5. Gdy obie masy będą miały dobrą konsystencję, przełóż je na wafel włożony do formy do pieczenia. Warstwa powinna być równej grubości. Przykryj całość drugim waflem i odłóż do zamrażarki na kilka godzin by całość się zcaliła.

6. Gotowe wafle pokrój na porcje przed podaniem. W szczelnym pojemniku można je przechowywać w zamrażarce do tygodnia.


Pin It


Komentarze