
Babka majonezowa z limonkowym lukrem i pistacjami
- Średni
- 6 osób
- 30 min.
- 40 min.
Pyszny deser na Wielkanoc. Babka to zawsze dobry wybór. Prezentuje się przepięknie z limonkowym lukrem oprószonym pistacjami.
Składniki
Przygotowanie
1. Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w misie robota i z cukrem ubij na sztywną pianę.
2. Do piany z białek dodaj żółtka i połącz całość na średnich obrotach.
3. Połącz mąkę, skrobię, sól oraz proszek do pieczenia i przesiewając dodaj do miski z jajkami - delikatnie mieszaj składniki szpatułką lub łyżką.
4. Następnie dodaj majonez i składniki wymieszaj na jednolitą masę.
5. Wyłóż ciasto do formy na babkę i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut - do suchego patyczka.
6. Babkę pozostaw do ostudzenia, a następnie udekoruj lukrem.
7. Lukier: cukier puder połącz z sokiem z limonki, skórką z limonki oraz posiekanymi pistacjami.
Smacznego!
Komentarze