Babka majonezowa z limonkowym lukrem i pistacjami

Przepis tygodnia

Babka majonezowa z limonkowym lukrem i pistacjami

Babka majonezowa z limonkowym lukrem i pistacjami

  • Średni
  • 6 osób
  • 30 min.
  • 40 min.

Pyszny deser na Wielkanoc. Babka to zawsze dobry wybór. Prezentuje się przepięknie z limonkowym lukrem oprószonym pistacjami.


Przygotowanie

1. Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w misie robota i z cukrem ubij na sztywną pianę.

2. Do piany z białek dodaj żółtka i połącz całość na średnich obrotach.

3. Połącz mąkę, skrobię, sól oraz proszek do pieczenia i przesiewając dodaj do miski z jajkami - delikatnie mieszaj składniki szpatułką lub łyżką.

4. Następnie dodaj majonez i składniki wymieszaj na jednolitą masę.

5. Wyłóż ciasto do formy na babkę i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut - do suchego patyczka.

6. Babkę pozostaw do ostudzenia, a następnie udekoruj lukrem.

7. Lukier: cukier puder połącz z sokiem z limonki, skórką z limonki oraz posiekanymi pistacjami.

Smacznego!

 


Pin It


Komentarze