
Wieprzowina w porze z kaszą i szpinakiem
- 2 osób
- 60 min.
Zaczął się sezon na świeże warzywa i udało nam się upolować szpinak :) Kupiłam spory zapas – część zamroziłam – lepsze to niż brykiet ze szpinaku, a część wykorzystałam do dania, które jakoś tak pasuje mi na niedzielny obiad.
Składniki
- kasza jęzcmienna (100 g)
- szpinak świeży (500 g)
- wieprzowina (250 g)
- por (1 sztuka)
- jajko (1 sztuka)
- bułka tarta jako panierka
- czosnek (1 ząbek)
- papryka w proszku
- sól
- pieprz czarny
- masło
- oliwa
- ocet balsamiczny
Przygotowanie
1. Szpinak
W garnku rozgrzać masło. Dodać pokrojony ząbek czosnku i chwilę podsmażyć. Dodawać liście szpinaku pilnując, aby się nie przypaliły. Po ok. 10 minutach doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać jajko cały czas mieszając.
2. Mięso
Pokroić na małe kawałki. Dodać łyżkę oliwy i octu balsamicznego. Doprawić papryką i wymieszać. Obtoczyć kawałki mięsa w panierce. Podsmażyć na patelni. Do mięsa dodać skrojony por. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykrywką na skręconym ogniu 20 minut.
3. Kasza
Wsypać kaszę do gotującej się wody. Gotować 15 minut. Można dodać trochę oliwy, gdy zacznie kipieć.
Komentarze