Wieprzowina w porze z kaszą i szpinakiem

Wieprzowina w porze z kaszą i szpinakiem

  • 2 osób
  • 60 min.

Zaczął się sezon na świeże warzywa i udało nam się upolować szpinak :) Kupiłam spory zapas – część zamroziłam – lepsze to niż brykiet ze szpinaku, a część wykorzystałam do dania, które jakoś tak pasuje mi na niedzielny obiad.


Składniki

  • kasza jęzcmienna (100 g)
  • szpinak świeży (500 g)
  • wieprzowina (250 g)
  • por (1 sztuka)
  • jajko (1 sztuka)
  • bułka tarta jako panierka
  • czosnek (1 ząbek)
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz czarny
  • masło
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie

1. Szpinak

W garnku rozgrzać masło. Dodać pokrojony ząbek czosnku i chwilę podsmażyć. Dodawać liście szpinaku pilnując, aby się nie przypaliły. Po ok. 10 minutach doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać jajko cały czas mieszając.

2. Mięso

Pokroić na małe kawałki. Dodać łyżkę oliwy i octu balsamicznego. Doprawić papryką i wymieszać. Obtoczyć kawałki mięsa w panierce. Podsmażyć na patelni. Do mięsa dodać skrojony por. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykrywką na skręconym ogniu 20 minut.

3. Kasza

Wsypać kaszę do gotującej się wody.  Gotować 15 minut. Można dodać trochę oliwy, gdy zacznie kipieć.


Pin It


Komentarze