Drożdżowe bułeczki z wiśniami

Drożdżowe bułeczki z wiśniami

  • 6 osób
  • 1 min.

Bardzo chętnie sięgamy po tradycyjne przepisy. Z dzieciństwem zawsze kojarzyły mi się wypieki drożdżowe. Placek drożdżowy z rabarbarem, jagodzianki i drożdżówki z budyniem, albo z jabłkiem. Po takich wspominkach poczuliśmy chrapkę na coś słodkiego i od razu zabraliśmy się za słodkie bułeczki drożdżowe z wiśniami. To były pierwsze wiśnie w tym roku. Pycha!


Składniki

  • mąka pszenna (1/2 kg)
  • jajka (3 sztuki)
  • drożdże mokre lub opakowanie drożdży suchych (odpowiednie do ilości mąki) (4 dag)
  • cukier (3/4 szklanki)
  • masło stopione (1 łyżka)
  • mleko (1/2 szklanki)
  • wiśnie (1/2 kg)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • białko (1)
  • jeszcze trochę cukru ;)

Przygotowanie

  1. Umyć i wydrążyć wiśnie – odsączyć sok (najlepiej wypić).
  2. Do miski wsypać: mąkę, drożdże cukier, cukier waniliowy, mleko, masło stopione, mleko i jajka. Wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Po ok. 30 minutach jeszcze raz zagnieść ciasto i uformować wałek.Pokroić wałek w poprzek na kawałki.
  4. Każdy kawałek, który będzie bułeczką rozwałkować w dość szeroki podłużny placuszek. Nie może być za cienki.
  5. W placuszek na środek nakłaść po 2-3 wiśnie, przełożyć na pół, zacisnąć krawędzie jak przy pierogach i końcówki zawinąć do tyłu i zlepić.
  6. Wierzch bułeczek posmarować białkiem i posypać cukrem.
  7. Piec na blasze przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. (Aż się zarumienią).

 


Pin It


Komentarze

  • / czwartek, 2012-07-19 01:00
    A można innych owoców dodać? Akurat za wiśniami nie przepadam, ale jagody zrobiłyby z nich prawdziwe jagodzianki :-D
  • / środa, 2012-07-18 22:17
    mmm... wyglądają smakowicie. Muszę spróbować :)