
Drożdżowe bułeczki z wiśniami
- 6 osób
- 1 min.
Bardzo chętnie sięgamy po tradycyjne przepisy. Z dzieciństwem zawsze kojarzyły mi się wypieki drożdżowe. Placek drożdżowy z rabarbarem, jagodzianki i drożdżówki z budyniem, albo z jabłkiem. Po takich wspominkach poczuliśmy chrapkę na coś słodkiego i od razu zabraliśmy się za słodkie bułeczki drożdżowe z wiśniami. To były pierwsze wiśnie w tym roku. Pycha!
Składniki
- mąka pszenna (1/2 kg)
- jajka (3 sztuki)
- drożdże mokre lub opakowanie drożdży suchych (odpowiednie do ilości mąki) (4 dag)
- cukier (3/4 szklanki)
- masło stopione (1 łyżka)
- mleko (1/2 szklanki)
- wiśnie (1/2 kg)
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
- białko (1)
- jeszcze trochę cukru ;)
Przygotowanie
- Umyć i wydrążyć wiśnie – odsączyć sok (najlepiej wypić).
- Do miski wsypać: mąkę, drożdże cukier, cukier waniliowy, mleko, masło stopione, mleko i jajka. Wyrabiać ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.Przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Po ok. 30 minutach jeszcze raz zagnieść ciasto i uformować wałek.Pokroić wałek w poprzek na kawałki.
- Każdy kawałek, który będzie bułeczką rozwałkować w dość szeroki podłużny placuszek. Nie może być za cienki.
- W placuszek na środek nakłaść po 2-3 wiśnie, przełożyć na pół, zacisnąć krawędzie jak przy pierogach i końcówki zawinąć do tyłu i zlepić.
- Wierzch bułeczek posmarować białkiem i posypać cukrem.
- Piec na blasze przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. (Aż się zarumienią).
Komentarze