Francuskie serduszka – ciastka cynamonowe

Francuskie serduszka – ciastka cynamonowe

  • 4 osób
  • 15 min.
  • 12 min.

Francuskie serduszka to szybki przepis na małe co nieco do kawy. Słodkości są czteroskładnikowe, ale zapewniam, że dostarczają wiele przyjemności.


Składniki

  • ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • cynamon (1 opakowanie)
  • cukier
  • śmietana kremówka (1 opakowanie)

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Posypujemy całość cynamonem zmieszanym z cukrem.

  2. Następnie dwa brzegi składamy do środka i znów posypujemy.  Składamy kolejny raz i posypujemy, aż uzyskamy przekrój serca.

  3. Rulonik delikatnie dociskamy, aby się nie rozsypał, ale też nie stracił kształtu i zaczynamy kroić ciasteczka. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyjdzie ich całkiem sporo.

  4. Francuskie serduszka układamy na blasze i pieczemy aż się zarumienią w temperaturze ok. 180 stopni. Czas pieczenia jest dość krótki.

  5. Na koniec ubijamy kremówkę. Możemy ozdobić nią ciasteczka tak jak na zdjęciu. Proste? Proste. :)


Pin It


Komentarze

  • / środa, 2012-05-02 16:20
    Bardzo smaczny.

    Próbowałem go dawno temu i muszę ponownie go zrobić!!!

    Pozdrawiam.