
Francuskie serduszka – ciastka cynamonowe
- 4 osób
- 15 min.
- 12 min.
Francuskie serduszka to szybki przepis na małe co nieco do kawy. Słodkości są czteroskładnikowe, ale zapewniam, że dostarczają wiele przyjemności.
Składniki
- ciasto francuskie (1 opakowanie)
- cynamon (1 opakowanie)
- cukier
- śmietana kremówka (1 opakowanie)
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Posypujemy całość cynamonem zmieszanym z cukrem.
Następnie dwa brzegi składamy do środka i znów posypujemy. Składamy kolejny raz i posypujemy, aż uzyskamy przekrój serca.
Rulonik delikatnie dociskamy, aby się nie rozsypał, ale też nie stracił kształtu i zaczynamy kroić ciasteczka. Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyjdzie ich całkiem sporo.
Francuskie serduszka układamy na blasze i pieczemy aż się zarumienią w temperaturze ok. 180 stopni. Czas pieczenia jest dość krótki.
Na koniec ubijamy kremówkę. Możemy ozdobić nią ciasteczka tak jak na zdjęciu. Proste? Proste. :)
Komentarze
Próbowałem go dawno temu i muszę ponownie go zrobić!!!
Pozdrawiam.