Miody cz.1 Miody polskie

Miody cz.1 Miody polskie

Jak powstaje miód

Chyba każdy pszczelarz kocha swoją pasiekę i w tym fachu nie ma ludzi z przypadku. Do niedawna mój dziadek miał swoją przydomową pasiekę, a przy pielęgnacji pszczół dzielnie mu pomagała babcia, a później mama. Podziwiałam ich (z bezpiecznej odległości) jak wyciągają plastry z miodem, nie zważając na kilka ukąszeń. Czasem nawet ze dwadzieścia! Potem plastry zabieraliśmy do szopki, gdzie stała wirówka (nie taka od prania). Układało się w niej plastry i kręciło korbą. Siłą odśrodkową miód ściekał po ściankach wirówki i przez kurek na jej dnie skapywał do wiadra. Tak, bo miody u dziadka wybierało się wiadrami. Do dziś nie zapomnę smaku świeżego miodu prosto z wiadra.

Musicie wiedzieć jeszcze jedno o powstawaniu miodów – tu wszystko ma swój określony czas, miód nie będzie czekał na leniwego pszczelarza. Prowadzenie pasieki to niekończące się rytuały i życie zgodnie z cyklem pszczół. Trochę zboczyłam z tematu, więc jeszcze krótko o samym wytwarzaniu miodu.

Proces powstawania miodu polega na przetworzeniu przez pszczoły nektaru kwiatowego z miododajnych roślin lub z innych wydzielin roślin iglastych. Wyróżniamy zatem trzy podstawowe rodzaje miodów:

  • nektarowe, czyli kwiatowe,
  • spadziowe,
  • mieszane (nektarowo-spadziowe lub odwrotnie, w zależności od proporcji).

Miód w postaci płynnej to patoka, a w postaci stałej, skrystalizowany to krupiec. Więcej o procesie krystalizacji przeczytacie w jednym z kolejnych artykułów o miodzie. Miód zawiera głównie glukozę, fruktozę i maltozę, ale w jego składzie kryje się też ponad 50 różnych substancji aromatycznych. Prozdrowotne właściwości miód zawdzięcza nie tyle ilości danego składnika, lecz kombinacji wielu substancji.

Właściwości miodu

Miód najczęściej stosujemy przy gardłowych sprawach. Kiedy mamy kaszel, miód podziała wykrztuśnie, kiedy boli gardło, złagodzi ból i stan zapalny. Miód ma działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Powoduje zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, jak naturalny antybiotyk. Najlepsze właściwości osiąga rozcieńczony z wodą. Nie może to być jednak gorąca woda, która niszczy wszystko co w miodzie zdrowe. Wystarczy letnia.  Antybakteryjne działanie miodu ma również zastosowanie w gojeniu się ran.miód zwiększa odporność i wspomaga rozwój

Od niedawna miody są nieodłącznym elementem diety sportowców, płetwonurków i alpinistów. Zawiera cenne składniki wspomagające organizm wyczerpany pracą fizyczną lub umysłową, więc na stałe wpisuje się w menu osób aktywnych i dbających o zdrowie. Warto przy tej okazji dodać, że złoty płyn ma lekkie działanie uspokajające i poleca się go osobom z depresją, czy nerwicą.

Miód, a raczej zawarta w nim acetylocholina jest także sprzymierzeńcem naszego układu krążenia. Poprawia krążenie, rytm i kurcze serca. Systematyczne spożywanie miodu pomaga w walce z miażdżycą.

U dzieci, miód zwiększa odporność na choroby oraz wspomaga rozwój umysłowy. Trzeba jednak pamiętać, aby nie podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Od pierwszego do czwartego roku można podawać jedną łyżeczkę dziennie, a od piątego wzwyż, kilka łyżeczek.

Miody polskie

Wspomniałam już, że w Polsce mamy całą paletę miodów. Różnią się smakiem, zapachem, a niekiedy nawet właściwościami.

Oto najpopularniejsze z nich:

  • lipowy – kiedy jest płyny ma żółty lub zielono-żółty kolor, w postaci skrystalizowanej żółty. Ma wyraźnie wyczuwalny aromat lipy. Jest szczególnie polecany przy przeziębieniach i grypie.
  • akacjowy – jako patoka ma kolor bardzo jasno słomkowy, długo też pozostaje w płynnej postaci. Zapach słabo wyczuwalny. Chyba przez to, że nie krystalizuje się szybko, bardzo lubiany przez dzieci.
  • gryczany – miód o wyraźnym smaku,  aromacie i ciemnej barwie. Jest najpopularniejszym miodem do produkcji miodów pitnych. Polecany przy nerwicach, depresjach i dla rekonwalescentów.
  • rzepakowy – w płynnym stanie ma kolor słomkowy, szybko się krystalizuje i wtedy nabiera białawo-kremowej barwy. Bardzo słodki w smaku, zapach rzepaku raczej delikatny.
  • wrzosowy – w smaku jest lekko gorzkawy, ma ciekawą galaretowatą konsystencję. Dobry na gardło, w schorzeniach jamy ustnej i błony śluzowej.
  • wielokwiatowy - powstaje z mieszanki nektarów różnych roślin uprawnych, z łąk, pastwisk i leśnych. Barwa i zapach jest zależna od proporcji w jakich pszczoły zbierały nektar z różnych kwiatów.
  • spadziowy - powstaje ze spadzi liściastej (głównie lipa) lub iglastej. Spadź to wydzielina mszyc pasożytujących na drzewach. Miody spadziowe są szczególnie polecane przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.

KUP ZDROWE MIODY W NASZYM SKLEPIE - KLIK


Pin It


Komentarze