Dieta wspomagająca prawidłową pracę jelit

Dieta wspomagająca prawidłową pracę jelit

Pokarmy pobudzające perystaltykę jelit to m.in.:

  • Procesy fermentacyjne w jelitach wywołują: miód, słodycze galaretkowate z sorbitolem, syropy owocowe, śliwki suszone, dżemy.
  • Przetwory mleczne, kefir
  • Wody mineralne gazowne
  • Kawa prawdziwa
  • Dania słone, zimne, mocno przyprawione
  • Tłuszcze
  • Produkty wysokoresztkowe bogate w błonnik nierozpuszczalny (grube kasze, pieczywo razowe, otręby, owoce i warzywa)

Pokarmy osłabiające perystaltykę jelit:

  • Suche produkty
  • Kisiel, ryż, żelatyna (mąka ziemniaczana)
  • Napoje gorące,
  • Warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny (pektyny): marchew, banan, jabłko tarte, dynia,
  • Napar z czarnych jagód, kakao na wodzie, gorzka herbata, wino czerwone wytrwane

Przykład diety w zaparciu spastycznym

Zaparcie spastyczne, kiedy dochodzi do stanów zapalnych jelit. Wskazana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem pokarmów podrażniających przewód pokarmowy chemicznie, termicznie oraz mechanicznie. Błonnik podać należy w postaci owoców i warzyw gotowanych. Zaleca się produkty wzmagające procesy fermentacyjne (woda z miodem, soki warzywne i owocowe, jogurt, kefir, wody mineralne). W tym przypadku z diety należy wykluczyć: warzywa i owoce wzdymające, grube kasze, razowe pieczywo.

Na czczo:     

  • 8 namoczonych suszonych śliwek

I śniadanie:     

  1. Kubek bawarki (herbata z mlekiem)
  2. Pieczywo pszenne z masłem i twarożkiem

II śniadanie:    

  1. Bułka z masłem.
  2. Mała sałatka jarzynowa z dodatkiem jogurtu
  3. Sok owocowy ze świeżych owoców

Makaron z kurczakiemObiad:

  1. Sok warzywny  (przed posiłkiem)
  2. Botwinka z dodatkiem ziemniaków
  3. Nitki makaronowe z mięsem drobiowym
  4. Kubek kompotu jabłkowego/śliwkowego

Podwieczorek:    

  1. Przetarte owoce (sezonowe) w towarzystwie jogurtu naturalnego

Kolacja:    

  1. Ryż brązowy z dodatkiem gotowanych warzyw
  2. Szklanka kefiru

Dodatkowo po ostatnim posiłku:

  1. Łyżeczka siemienia lnianego popitego wodą.

 

Agnieszka Straburzyńska

Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi   i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego.  agnieszka.straburzynska@gmail.com


Pin It


Komentarze

  • / poniedziałek, 2019-07-01 00:35
    u mnie dieta zadziałała. warto jeść więcej warzy i owoców. to wszystko daje mi prawdziwy komfort życia.
  • / czwartek, 2019-04-18 20:49
    Ja zmieniłam dietę, ale też zaczęłam brać suplement z wyciągiem z senesu, bo nie mogłam już sobie poradzić z ciągłymi zaparciami. Senes bardzo skutecznie sobie z tym radzi