Dieta wspomagająca prawidłową pracę jelit
Pokarmy pobudzające perystaltykę jelit to m.in.:
- Procesy fermentacyjne w jelitach wywołują: miód, słodycze galaretkowate z sorbitolem, syropy owocowe, śliwki suszone, dżemy.
- Przetwory mleczne, kefir
- Wody mineralne gazowne
- Kawa prawdziwa
- Dania słone, zimne, mocno przyprawione
- Tłuszcze
- Produkty wysokoresztkowe bogate w błonnik nierozpuszczalny (grube kasze, pieczywo razowe, otręby, owoce i warzywa)
Pokarmy osłabiające perystaltykę jelit:
- Suche produkty
- Kisiel, ryż, żelatyna (mąka ziemniaczana)
- Napoje gorące,
- Warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny (pektyny): marchew, banan, jabłko tarte, dynia,
- Napar z czarnych jagód, kakao na wodzie, gorzka herbata, wino czerwone wytrwane
Przykład diety w zaparciu spastycznym
Zaparcie spastyczne, kiedy dochodzi do stanów zapalnych jelit. Wskazana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem pokarmów podrażniających przewód pokarmowy chemicznie, termicznie oraz mechanicznie. Błonnik podać należy w postaci owoców i warzyw gotowanych. Zaleca się produkty wzmagające procesy fermentacyjne (woda z miodem, soki warzywne i owocowe, jogurt, kefir, wody mineralne). W tym przypadku z diety należy wykluczyć: warzywa i owoce wzdymające, grube kasze, razowe pieczywo.
Na czczo:
- 8 namoczonych suszonych śliwek
I śniadanie:
- Kubek bawarki (herbata z mlekiem)
- Pieczywo pszenne z masłem i twarożkiem
II śniadanie:
- Bułka z masłem.
- Mała sałatka jarzynowa z dodatkiem jogurtu
- Sok owocowy ze świeżych owoców
Obiad:
- Sok warzywny (przed posiłkiem)
- Botwinka z dodatkiem ziemniaków
- Nitki makaronowe z mięsem drobiowym
- Kubek kompotu jabłkowego/śliwkowego
Podwieczorek:
- Przetarte owoce (sezonowe) w towarzystwie jogurtu naturalnego
Kolacja:
- Ryż brązowy z dodatkiem gotowanych warzyw
- Szklanka kefiru
Dodatkowo po ostatnim posiłku:
- Łyżeczka siemienia lnianego popitego wodą.
Agnieszka Straburzyńska
Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego. agnieszka.straburzynska@gmail.com
Komentarze