Dieta w okresie menopauzy
I śniadanie:
- Słodki twarożek z soi z pieczywem pełnoziarnistym
- Zielona herbata (250 ml)
Składniki na I porcję twarożka:
- 100g tofu, banan
- ½ łyżki miodu
- łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy
Przygotowanie: Tofu pokroić w kostkę. Banana obrać i połamać na kawałki. Wszystkie składniki włożyć do miksera lub głębokiej miski. Składniki miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Słodki twarożek z soi doskonale nadaje się jako pasta do smarowania.
II śniadanie:
- Jogurt naturalny z dodatkiem 3 łyżek otrębów żytnich, 2 łyżkami słodzonej cukrem trzcinowym żurawiny
- Sałatka owocowa: morela, brzoskwinia, banan i garść malin.
Obiad:
- Łódeczki z cukinii z dodatkiem naturalnego ryżu ziarnistego.
Składniki na II porcje: 2 duże cukinie, 2 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju sojowego, 10g tofu, 20g mieszanego siekanego mięsa, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 jajko, 50g tartego parmezanu, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka mielona, 2 łyżki grzanek.
Przygotowanie:
- Cukinie i pomidory umyć i oczyścić. Cukinie przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć łyżką. Pomidory naciąć na krzyż w okolicy nasady ogonka i zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie, potem obrać ze skórki.
- Cukinię i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obraź i posiekać. Olej rozgrzać na głębokiej patelni, wrzucić pokrojone warzywa razem z cebulą i czosnkiem, podsmażyć. Wyjąć z patelni.
- Tofu pokroić w małą kostkę. Siekane mięso i tofu podsmażyć mocno, ciągle mieszając. Dodać pokrojone warzywa.
- Do mięsa z warzywami dodać koncentrat pomidorowy, jajko i ser. Doprawić mocno natką pietruszki i przyprawami.
- Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej wydrążone połówki cukinii i napełniać je masą mięso-warzywną, wciskając mocno nadzienie. Posypać grzankami.
- Wstawić do piekarnika na średni poziom i piec w temperaturze 240 0 C ok. 45 minut.
W jednej porcji znajduje się 25 mg fitoestrogenów.
2. Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy (250ml)
Podwieczorek:
- Orzechy włoskie (3 szt.), suszone morele (3 szt.), garść świeżych jagód z 2 łyżkami otrąb żytnich polane jogurtem naturalnym.
- Kawa zbożowa z mlekiem (250ml)
Kolacja:
- Pożywne kanapki:
2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego
Zielona sałata (4 liście)
Polędwica ( ¾ cienkie plasterki)
Pomidor (1 sztuka)
Rzodkiewka (3/4 główki)
2. Zielona herbata (250ml)
Agnieszka Straburzyńska
Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego. agnieszka.straburzynska@gmail.com
Komentarze