Dieta dla wzmocnienia układu krążenia
Warzywa i owoce zapewniają organizmowi dowóz składników, które regulują procesy metaboliczne ustroju, a więc m.in. są to: witamina C, K, B, B2, E i prowitamina A, dostarczają również pektyn, które pod względem żywieniowym stanowią jedną z frakcji rozpuszczalnego włókna pokarmowego, dalej celulozę, która z punktu dietetycznego jest pożądana ze względu na pobudzanie ruchów perystaltycznych jelit. Zielone warzywa to bogate źródło folianów, które pośrednio zapobiegają budowie blaszki miażdżycowej. Szerokie spectrum folianów znajdziemy w: brokułach, brukselce, szpinaku, kapuście włoskiej, szparagach, sałacie, pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych ( m.in. groch, fasola), owocach cytrusowych, wątrobie, drożdżach.
Ciekawostką, o której warto wspomnieć jest „francuski paradoks”. Czy to możliwe, by Francuzi, przy tak tłustej diecie, nie cierpieli w takim stopniu jak pozostałe narody na choroby związane z układem krążenia? – Tak, możliwe! Zawdzięczają to polifenolom zawartym w winie, zwłaszcza czerwonym. Należą do nich: flawonoidy, lignany kumaryny itd. Polifenole są antyoksydantami, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Wino pite przez Francuzów w większych ilościach działa dobroczynnie na układ krążenia. Szczególnie pozytywne działanie zawdzięcza się jednemu składnikowi wina, którym jest resweratrol. Zdrowotne działanie przypisuje się winu tylko w przypadku regularnego i umiarkowanego spożycia (kobiety 20g , mężczyźni 40g czystego alkoholu dziennie). Resweratrol wykazuje działanie kardioprotekcyjne, dzięki któremu zapobiega incydentom niedokrwiennym, zmniejsza napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, posiada zatem właściwości ochronne w stosunku do śródbłonka naczyniowego, działa przeciwmiażdżycowo, hamuje utlenianie LDL i agregację płytek krwi.
Przykładowa dieta w profilaktyce ukladu krążenia
I śniadanie:
- Chleb graham z miękką margaryną
- Polędwica drobiowa
- Sałatka z pomidora, ogórka i cebuli z niewielką ilością oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
- Kawa z mlekiem 1,5% tł. (bez cukru)
II śniadanie:
- Chleb razowy z miękką margaryną z serem twarogowym chudym i papryką
- Sałatka owocowa: z jabłka, kiwi, mandarynki z kiełkami zbóż
Obiad:
- Krem brokułowy z brązowym ryżem
II danie: kasza gryczana z gulaszem drobiowym
- Kapusta kiszona z niewielką ilością oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
Podwieczorek:
- Jogurt naturalny z dodatkiem owoców jagodowych
- Ciasteczka z otrębami owsianymi
Kolacja:
- Pieczywo pełnoziarniste z margaryną miękką
- Łosoś wędzony
- Ogórek surowy
- Rzodkiewka
- Herbata bez cukru
Agnieszka Straburzyńska
Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego. agnieszka.straburzynska@gmail.com
Komentarze