Dieta dla aktywnego nastolatka
W okresie dorastania nie powinno się zapominać o I i II śniadaniu, na które składać powinny się produkty: pieczywo ciemne, wieloziarniste (bogate w błonnik), wędliny chude, twarożek, owoce sezonowe, jogurt, kefir czy maślanka. Pierwsze i drugie śniadanie powinny być pożywne, są one bowiem startem i dobrym początkiem dnia. W menu dla nastolatka nie powinno zabraknąć tłuszczów roślinnych. Zawarte w olejach wielo- i jednonienasycone kwasy tłuszczowe biorą udział między innymi w procesach wzrostu. Dzieci w wieku szkolnym oprócz masła mogą przyswajać margaryny miękkie, o małej zawartości izomerów trans. Ważna jest w diecie ilość warzyw bogatych w β-karoten (marchew, pomidor, dynia, sałata, fasolka szparagowa, szpinak, groszek zielony).
Przykładowa dieta dla aktywnego nastolatka:
I śniadanie:
- Kubek ciepłego mleka / Jogurt naturalny
- Pieczywo graham z masłem i polędwicą na sałacie
- Papryka czerwona
- Jabłko
II śniadanie:
- Pieczywo chrupkie / pieczywo wieloziarniste
- Ser twarogowy ze szczypiorkiem i rzodkiewką
- Sok owocowy ze świeżych owocow (jednodniowe soki)
Obiad:
- Zupa pomidorowa czysta
- Kurczak gotowany
- Kalafior z wody
- Ziemniak
- Kompot jabłkowy / śliwkowy
Podwieczorek:
- Jogurt natualny z dodatkiem malin lub koktajl owocowy (przygotowany z mleka 0,5-1,5 % tłuszczu).
Kolacja:
- Jajko gotowane na twardo z dodatkiem szczypiorku
- Surówka ze świeżych warzyw: zielona sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek zielony
- Pieczywo wieloziarniste
- Kefir
Agnieszka Straburzyńska
Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego. agnieszka.straburzynska@gmail.com
Komentarze