Tofu, tempeh, natto – najlepsze źródła białka roślinnego
Oferta roślinnych zamienników żywności pochodzenia zwierzęcego jest coraz bogatsza. Wraz ze wzrostem popytu rośnie liczba i różnorodność dostępnych opcji. Warto jednak pamiętać o korzeniach tej rewolucji, od której wszystko się zaczęło. Trzy białka roślinne, które dały początek tej wspaniałej przygodzie: tofu, tempeh i natto. To one są dziś podstawą kuchni i produktów wegetariańskich oraz wegańskich. Dlatego nie mogło ich zabraknąć w naszym wegańskim sklepie!
Najlepsze rodzaje tofu dostępne od ręki
Tofu jest wytwarzane z soi, wody i środka koagulującego. Uwodnione wcześniej ziarna rośliny są mielone, a otrzymana ciecz jest filtrowana. W ten sposób powstaje mleko sojowe. Do niego dodaje się sól mineralną. Po ukwaszeniu masa jest prasowana w celu wyeliminowania serwatki. Na koniec jest cięta i formowana.
Smak tofu jest bardzo łagodny, prawie neutralny. Dlatego ma wiele zastosowań kulinarnych:
- jest idealną opcją dla wegan;
- dobre dla osób, które mają celiakię lub wolą nie jeść glutenu;
- twarde, jędrne tofu w wersji wędzonej bardziej nadaje się do smażenia, duszenia i dodawania do gulaszu lub jako nadzienia;
- jego bardziej jedwabiste i naturalne wersje lepiej nadają się do kremów i deserów.
Tempeh – wegański zamiennik mięsa i nabiału
Tempeh to tradycyjny składnik serwowany w kuchni indonezyjskiej. Ta żywność otrzymywana jest w wyniku fermentacji namoczonych i ugotowanych nasion soi. Taki proces sprawia, że skrobia sojowa jest bardziej strawna, a rezultatem jest rodzaj białawego ciasta, które ma twardą konsystencję oraz orzechowy aromat.
Po ugotowaniu zachowuje swój smak i jędrność. Może być:
- smażony;
- grillowany;
- stosowany jako składnik białkowy w sałatkach, zupach i nadzieniach do pierożków.
W Indonezji bardzo często się go podsmaża, chociaż je się go również gotowanego na parze. W naszej ofercie znajdziesz ekologiczny tempeh naturalny lub smażony marki Merapi. Wykorzystaj go, zwłaszcza jeśli smak tofu jest dla Ciebie mdły lub chcesz poeksperymentować z nowymi produktami i konsystencjami w kuchni.
Natto – sfermentowana soja źródłem zdrowia
Idealnym produktem odżywczym dla wegan jest natto, czyli japoński specjał otrzymywany z niemodyfikowanej genetycznie soi. Jest poddawany naturalnemu procesowi fermentacji, który wzmacnia jego właściwości prozdrowotne. Japończycy wierzą, że spożywanie natto sprzyja długowieczności. W naszym sklepie znajdziesz prawdziwie ekologiczny, bezglutenowy produkt, który nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Złóż zamówienie, a my dostarczymy dostawą chłodniczą świeże tofu, tempeh, natto i inne Twoje wybory prosto pod wskazany adres.