Zioła świeże

Dostawy świeżych produktów
Zamówienia prosimy składać do każdej NIEDZIELI DO 24:00 
Dostawy realizujemy:
Poznań i okolice: ŚRODA, CZWARTEK, PIĄTEK godz. 16-22
Wrocław, Warszawa, Kraków, Łódź, Trójmiasto, Aglomeracja Śląska: CZWARTEK, PIĄTEK godz. 8-21
(strefy dostaw)

W tej części naszych delikatesów znajdziesz ekologiczne zioła prosto od rolnika. Uprawiane naturalnie, czyli bez żadnej chemii. Posiadają certyfikat eko. Pielęgnowane z uwagą, świeżo zerwane i transportowane w chłodzie, aby zachować ich aromat i smak. Po co przyprawiać potrawy suszonymi ziołami, kiedy jest sezon na lubczyk, rozmaryn lub oregano? Intensywnie pachnąca bazylia świetnie podkreśli włoskie dania. Można nawet pokusić się o zrobienie domowego pesto. Polecamy też zioła do zaparzania. Mamy miętę ekologiczną, szałwię. Doskonałe na letnie upały. Znakomicie gaszą pragnienie. Dla niezdecydowanych zestaw ziół do herbaty. Pyszna mieszanka skomponowana przez Panią Jolę prowadzącą Ekologiczne Gospodarstwo. I hit. Pokrzywa bio. Przygotujesz z niej napar, albo po sparzeniu dodasz do sałatki warzywnej. Jest szczególnie wskazana dla kobiet, ponieważ zawiera dużo żelaza. Mówi się, że jest krwiotwórcza. Świeża pokrzywa ma więcej leczniczych właściwości niż suszona. Dlatego trzeba z niej korzystać póki sezon. Miło nam, że możemy dostarczać tak ciekawe produkty. Kiedy rozwozimy zakupy do Twojego domu całe auto pachnie ziołami.


Ilość produktów 0
Strona
z 0

Wg producentów

Wybrane:
  • bio europa
  • rolmięs
  • vitaliana
  • reba
wyłącz wszystkie filtry

Niestety nie ma tu żadnego produktu :(

Sprawdź czy wpisane hasło jest poprawne lub zmień parametry szukanych produktów :)

Napisz do nas ahoj@ekoj.pl

- może uda nam się sprowadzić szukany produkt specjalnie dla Ciebie!


Świeże zioła ekologiczne z dostawą do domu

Bez nich potrawy nie miałyby smaku. Można stosować suszone zioła, ekspresowe herbatki, ale nic nie przebije radości obrywania liści ze świeżych pęczków ziół. Nasze zioła mają certyfikat ekologizcny. Rosną często między warzywami (koperek), albo samorzutnie wśród eko upraw. 

Zioła BIO czyli z certyfikatem zielonego liścia są uprawiane od początku naturalnie. Na ekologicznym oborniku. Zioła takie jak pokrzywa służą potem również jako nawóz i naturalny oprysk na warzywa.

Jeśli szukasz niepryskanych ziół, których świeżość Cię zaskoczy, to świetnie trafiłeś :)

Świeże zioła w kuchni - sklep online

Mamy w zależności od dostępności świeży tymianek, rozmaryn, natkę, koperek, estragon, a nawet gotową mieszankę ziół do sałatek. Z ciekawszych ziół polecamy świeży cząber, hyzop, kolendrę, oregano, skrzyp polny.

Z ziół do zaparzania polecamy szczególnie miętę, szałwię, kocimiętkę, melisę. Jest też gotowa mieszanka ziół na herbatę. Wystarczy na kilka dzbanków. 

Właściwości świeżej pokrzywy - to przede wszystkim źródło krzemu, żelaza i witaminy C. Jest polecana na piekne włosy i skórę. 

Czy zioła mogą zastąpić sól? 

Jesteśmy zdecydowanymi fanami niesolenia i zastąpienia soli ziołami. Dzięki rezygnacji z soli wyostrzysz swoje kubki smakowe i dostrzeżesz całe bogactwo smaku jakie daje potrawa i zastosowanie w niej odpowiednich ziół. Na przykład rozmaryn jest idealny do drobiu i wieprzowiny. Tymianek i pietruszka są genialne do ryb pieczonych i grillwanych. Podobnie estragon. Koperek  - kalafiorowa bez niego się nie liczy. 

Jakie zioła są najzdrowsze?

To zależy jakie i dla kogo. Są zioła do picia na przeziębienie, zioła na dolegliwości żołądkowe, zioła na wątrobę, trzustkę. Pietruszka naciowo choć to nie zioło, ale jako zielenina tu trafiła - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Sok z niej ma właściwości antynowotworowe. 

Jak przechowywać świeże zioła?

Przechowywanie ziół. Zioła nie lubią braku wody. Te w pęczku najlepiej włożyć do szklanki z zimną wodą, wstawić do lodówki i przykryć woreczkiem foliowym w miarę szczelnie. Pietruszka przechowywana w ten sposób jest zielona i jędrna przez 3 tygodnie.

Jeśli zioła znajduą się w plastikowym pudełku z otworami, najlepiej przełożyć je do szczelnego pojemnika wyłożonego na dnie zwilżonym ręcznikiem kuchennym i przechowywać w lodówce. Liściaste rośliny sztbko tracą wilgoć i stają się klapnięte. Ten zabieg je przed tym uchroni.