Gdzie kupić ekologiczne warzywa z dostawą do domu Poznań, Wrocław, Warszawa, Kraków, Łódź, Gdańsk?
Jeśli poszukujesz dobrych, sprawdzonych warzyw ekologicznych dla swojej rodziny, to świetnie! Mamy wieloletnie doświadczenie, współpracujemy z ekologicznymi rolnikami i zaufanymi dostawcami. Certyfikat ekologiczny każdego z nich możesz sprawdzić na naszej stronie. Bio warzywa zamawiamy specjalnie dla Ciebie. Nie leżą u nas i nie czekają na zakup. Szczegółowo sprawdzamy warzywa podczas odbioru i pakowania zakupów. Trafiają szybko do chłodni i dowozimy je również samochodami chłodniami, aby były świeże i soczyste.
Warzywa ekologiczne sklep online - lokalny rolnik jest bliżej niż myślisz
Zamawianie eko warzyw nigdy nie było tak proste. Nie musisz zapisywać się do kooperatywy, nie musisz deklarować miesięcznych zamówień. Nie mamy nawet minimum zakupów! Kupujesz tyle, ile potrzebujesz. Zrealizujemy każde zamówienie w strefie naszych dostaw :) Zamówienie na warzywa bio złożysz wygodnie nawet poprzez swój telefon. Nasza strona jest przystosowana do urządzeń mobilnych.
Sezonowe BIO warzywa prosto z pola
Uwielbiamy sezonowe warzywa prosto od rolnika. Współpracujemy bezpośrednio z ekologicznymi gospodarstwami, aby dostarczać Wam jak najlepszej jakości warzywa. Kiedy zaczyna się wiosna są nowalijki: ekologiczna rzodkiewka, koperek, natka, zioła świeże, sałaty masłowa, rzymska, dębolistne. Młody szpinak i szczaw, botwina, szczypiorek, burak liściowy, szczaw. Z czasem pojawia się młoda marchewka z natką, kalarepa, cebule bio, młode ziemniaki, ogórki gruntowe. Latem oferujemy całą gamę polskich niepryskanych warzyw: bób, fasolka szparagowa, kalafior, kapusta, pomidory malinowe, daktylowe, koktajlowe, pomidory bawole serca, papryka czerwona, zielona, seler liściowy, włoszczyzna. Jesienią dojrzewają dynie piżmowe, hokkaido, buraki, ziemniaki w kilku odmianach. Jest zdrowy jarmuż na koktajle i nie tylko. Są warzywa mniej znane, których nie kupisz w markecie eko, ani nawet w warzywniaku: skorzonera, brukiew, czarna rzodkiew, cykoria, portulaka, rukiew wodna.
Czy warto jeść warzywa ekologiczne? Czy są faktycznie zdrowsze?
Znamy przynajmniej 100 powodów, dla których warto wybrać eko warzywa. Tu nie zmieścimy wszystkich, ale wymienimy te najważniejsze. Warzywa ekologiczne mają zdecydowanie niższą zawartośc azotanów i azotynów. Dotyczy to w szczególności ziemniaków i marchwi, naszych ulubionych polskich warzyw. Zawartość metali ciężkich jest bardzo niska. Eko warzywa nie zawierają pestycydów. Są uprawiane naturalnie, a każdy etap uprawy jest kontrolowany przez jednostkę certyfikującą. Za nieprzestrzeganie zasad grozi utrata certyfikatu ekologicznego. Warzywa ekologiczne mają ogólnie większą wartośc biologiczną, większą zawartośc białka i węglowodanów. Wyższa zawartość witaminy C ma natomiast istotne znaczenie w profilaktyce nowotworowej. Większa zawartość składników mineralnych np. żelaza, magnezu, fosforu i potasu. To ma znaczenie szczególnie dla kobiet w ciąży. Warzywa ekologiczne są również chętnie kupowane przez mamy dla niemowląt i małych dzieci, jako te bezpieczniejsze i pewniejsze. Co jest bardzo słuszne.
Warzywa ekologiczne a nowotwory. Dieta w chorobie nowotworowej
Regularne spożywanie warzyw ekologicznych zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Wielu pacjentów onkologicznych przechodzi na dietę opartą o certyfikowane eko warzywa i owoce, ponieważ wspomagają one proces zdrowienia i co najważniejsze nie obciążąją osłabionego organizmu szkodliwymi pozostałościami środków ochrony roślin (pestycydami).
Jedną z popularnych diet jest dieta dr Gersona. Istnieje jeszcze dieta makrobiotyczna, dieta megawitaminowa. Polecamy jednak skorzystać przede wszystkim z wiedzy lekarzy i dietetyków specjalizujących się w diecie onkologicznej. Tylko fachowa wiedza pozwoli w pełni wykorzystać potencjał żywności ekologicznej i dobrać dietę do potrzeb pacjenta.
Warzywa ekologiczne w alergii
Osoby uczulone na konkretne produkty np. pomidory będa szkodzić tak samo ekologiczne, jak i konwencjonalne warzywa. Natomiast w przypadku wrażliwości na substancje chemiczne stosowane w rolnictwie konwencjonalnym, z pomocą przychodzą właśnie eko produkty. Warzywa BIO nie zawierają pestycydów, fungicydów, herbicydów i innych syntetycznych środków, które moga powodować reakcje organizmu. Ponadto istnieją badania ukazujące związek między spożyciem produktów zawierających pestycydy, a alergią pokarmową. Pestycydy powodują osłabienie tolerancji na niektóre pokarmy i tym samym wywołują na nie alergię.