Kiszonki i zakwasy


Ilość produktów 0
Strona
z 0

Wg producentów

Wybrane:
  • farma świętokrzyska
  • santini
  • bio azja
wyłącz wszystkie filtry

Niestety nie ma tu żadnego produktu :(

Sprawdź czy wpisane hasło jest poprawne lub zmień parametry szukanych produktów :)

Napisz do nas ahoj@ekoj.pl

- może uda nam się sprowadzić szukany produkt specjalnie dla Ciebie!


Kiszonki z warzyw z dostawą do domu

Warzywne kiszonki ostatnio przeżywaja prawdziwy renesans. Ogórki i kapusta to już klasyka. Dlatego jeśli nie masz własnych zapasów, wybierz najlepszej jakości ekologiczne kiszonki. Masz gwarancję, że ogórki, czy kapusty nie były pryskane i nie ma w nich pozostałości chemii rolnej. Polecamy także kiszonki Sznajder z Doliny Baryczy. To kiszonkowa rodzina od pokoleń. Nie mają certyfikatu eko, ale regularnie badają swoje warzywa na pozostałości pestycydów. I za każdym razem mają świetne wyniki. Ich tradycyjne kiszonki zdobyły serca mieszkańców Dolnego Śląska. Teraz wysyłamy je transportem chłodniczym do innych miast - Warszawa, Kraków, Łódź, Trójmiasto.

Kiszone warzywa naturalnie lubią chłód. Mamy w ofercie głównie niepasteryzowane kiszonki. Przechowujemy je w naszej chłodni i dostarczamy również transportem chłodniczym. Tak, aby zachowały swoje wszystkie doskonałe właściwości.

Zdrowy zakwas do picia z buraków

Zakwas to również kiszonka. Ten z chleba też ;) Najpopularniejszym zakwasem do picia jest zakwas z kiszonych buraków. Doskonale smakuje, ale pije się go przede wszystkim na wartości zdrowotne. 

Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków

Zakwas z buraków ma właściwości antynowotworowe. Jest zbawienny dla serca i układu krążenia (uwaga jedynie na sól). Zwalcza stany zapalne. Przeciwdziała anemii. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego ma dobroczynny wpływ na jelita. Zakwas zawiera probiotyki niezbędne dla zachowania równowagi flory jelitowej.

Kiszonki na jelita

Mikrobiom, czy mikrobiota to nasz drugi "mózg". W jelitach zachodzą ważne z punktu widzenia zdrowia człowieka procesy. O ile nie najważniejsze. Uboga dieta, fast foody, ciężkie, monotonne potrawy, zbytnia higienizacja życia, nadużywanie antybiotyków sprawiają, że cierpi na tym nasze zdrowie. Ma to jednak związek z zaburzeniami flory bakteryjnej. Nasze jelita zasiedlają miliardy bakterii, które biorą udział np. w syntezie niektórych witamin, kwasu foliowego, absorpcji niktórych pierwiastków.  Mikrobiom ma wpływ na nasz układ odpornościowy. Dostarczając właściwych bakterii probiotycznych z kiszonek wspieramy zdrowie i odporność, szczególnie w okresach infekcyjnych.

Kiszonki w ciąży

Są jak najbardziej polecane kobietom w ciąży. Dzięki dobroczynnym bakteriom kwasu mlekowego wspierają odporność organizmu i chronią kobietę przed namnażaniem się patologicznych szczepów. Często żartuje się, że kobiety w ciąży mają zachcianki na kiszone ogórki i coś w tym jest. Chyba podświadomie organizm daje znać, czego potrzebuje.

Przepisy na kiszonki

Kiszenie to dość prosta sprawa. Trzeba tylko pilnować, aby przebiegało w warunkach beztlenowych. Czyli warzywa należy zalać do całkowitego przykrycia. Używać tylko soli niejodowanej (sól jest potrzebna, ponieważ w słonym środowisku rozwijają się bakterie kwasu mlekowego). Jodowana hamuje procesy fermentacyjne. Reszta to już poezja. Można dobierać odmiany, eksperymentować z dodatkami. Szukać własnych dróg. To super hobby. Nie każdy jednak ma czas i ochotę na takie zajęcie. Nie każdy ma również warunki. Tu z pomocą przychodzimy my. Dostarczymy Ci doskonałej jakości kiszonki, które trafią od razu na stół lub do lodówki :) Jesienią, kiedy zaczyna się sezon na kiszonki zajrzyj tu koniecznie. Będą nie tylko ogórki i kapusty. Będzie kiszona rzodkiewka, kalafior kiszony, brokuł. Sałatki kiszone i wiele rodzajów zakwasów.

Czy niepasteryzowane kiszonki są najlepsze dla mikrobioty?

Zdecydowanie tak. Pasteryzacja hamuje proces fermentacji, a zbyt długa może całkowicie zlikwidować dobroczynne bakterie. Dlatego lepiej wybrać kiszonki niepasteryzowane. Przechowywane w niższej temperaturze nie ulagają przekiszeniu, ale zachowują wszystkie dobre bakterie. 

Kiszonki i fermentacje - większość naszej żywności jest kiszona

Czy wiesz, że jogurt, chleb na zakwasie, czekolada, ser nie powstałyby bez fermentacji mlekowej? Kiszenie towarzyszy ludzkości od kilku tysięcy lat (4000 lat temu w Indiach kiszono ogórki). To bliski nam proces. Przyzwyczailiśmy się do kiszonych produktów i trudno byłoby bez nich obecnie żyć. Fermentacja mlekowa zachodzi zatem nie tylko w kiszonych warzywach, choć one są najbardziej znane. Barszcz, ogórkowa nie istniałyby bez kiszonek :)