Wołowina ekologiczna sklep online z dostawą do domu Poznań Warszawa Wrocław Kraków Łódź Gdańsk
Jeśli chcesz mieć najświeższe mięso wołowe, a przy tym aby byo najwyższej jakości - to świetnie! Mamy szeroki wybór wołowiny ekologicznej oraz z małych gospodarstw. Świeże mięso wołowe jest zamawiane dla Ciebie. Nie leży w ladzie chłodniczej. Producenci dostarczają nam je przed dostawą. Ciąg chłodniczy jest utrzymywany od początku do końca. Mięso po przyjeździe trafia do komory chłodniczej, potem do Twoich zakupów i do czasu wyjazdu auta chłodni przebywa również w komorze chłodniczej. Nasze samochody wyposażone są w chłodnie i cały czas utrzymują niską temperaturę. Prowadzimy stały monitoring temperatury online - w naszym magazynie i w samochodach. Masz gwarancję świeżości i odpowiednich warunków przechowywania mięsa.
Nasz sklep internetowy dowiezie Ci najlepszą wołowinę eko w mieście.
Czym się różni wołowina ekologiczna od konwencjonalnej, przemysłowej
Hodowla jest różna pod wieloma względami. Przede wszystkim długością i jakością życia zwierząt. Zwierzęta w hodowli ekologicznej żyją dłużej, ich wzrost jest dłuższy, niczym nie wspomagany. A to ze względu na karmę, którą jedzą. Pochodzi ona głównie z gospodarstwa i musi mieć również certyfikat ekologiczny. Ogólny dobrostan zwierząt przejawia się również w dostępie do wolnego wybiegu, pastwik i zielonej trawy.
Bydło ekologiczne ma znacznie lepsze warunki żywieniowe, a jeśli karmi się zieloną trawą ma to bezpośrednie przełożenie na jakość i wartości odżywcze mięsa. Według badań zwierzęta mające dostęp do świeżej trawy mają więcej dobrych kwasów tłuszczowsych omega w mięsie. Dotyczy to również mleka.
Wołowina sezonowana / dojrzewająca co to jest?
Co to znaczy, że mięso jest sezonowane? Wołowina sezonowana to szczególny rodzaj wołowiny. Mięso dzięki specjalnym warunkom dojrzewa i nabiera wyjątkowego smaku i kruchości. Można wołowinę sezonować na such lub na mokro.
Sezonowanie na mokro - pocięte steki bez kości sezonuje się od 2 do 4 tygodni w folii próżniowej. Mięso kruszeje, nie traci na wadze i nie wysycha.
Sezonowanie na sucho - tu kawałek mięsa z kością z reguły zawieszony na haku, dojrzewa kilka tygodni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Podczas tego procesu traci ok. 1/4 wagi, przez co wołowina sezonowana na sucho jest droższa w przeliczeniu na kilogram.
Rodzaje mięsa wołowego
Jak wynika z powyższego może być wołowina sezonowana lub nie. Główny podział mięs wołowych jest jednak ze względu na umiejscowienie. Są mięsa szlachetniejsze - polędwica, rostbef, antrykot. Dalej mamy szponder, zrazowa, goleń, udziec.
Można też podzielić mięso ze względu na jego przeznaczenie. W sklepie mamy zatem mielone mięso wołowe, gulaszowe wołowe, tatar oraz wołowinę extra.