Gdzie kupić świeże indyki ekologiczne z wolnego wybiegu w Warszawie, Poznaniu i Wrocławiu?
Wysokiej jakości mięso indycze jest trudno dostępne w sklepach stacjonarnych. Jeśli jest, to jego świeżość może być różna. Dlatego warto wybrać nasz sklep, który oferuje najświeższe mięso z indyka, zamawiane dla Ciebie.
Świeże mięso z indyka ekologicznego z dostawą do domu
Cały czas prowadzimy monitoring temepratury, aby mięso z indyka nie straciło jakości. Producenci Polskie Eko Zagrody, Zagroda Łącka, czy Limeko dostarczają świeże mięso samochodami chłodniami, my pakujemy je do zamówień i dostarczamy transportem chłodniczym.
Dlaczego warto jeść indyka eko?
Mięso z indyka z hodowli ekologicznej jest lepszej jakości. Przede wszystkim dotyczy to sposobu chowu z dostępem do wolnego wybiegu, dużą przestrzenią życiową i dobrej jakości pożywieniem. Indyki to choć największe ptactwo hodowlane w Polsce, jako zwierzęta są wrażliwe na warunki hodowlane. Indyk ekologiczny rośnie wolno i zdrowo. Przyrost masy mięśniowej jest znacznie woniejszy niż na przemysłowej fermie, co przekłada się na koszt końcowego produktu. Jednak warto wydać więcej na mięso dobrej jakości z pewnego źródła i zjeść go trochę mniej, niż spożywać mięso wątpliwej jakości.
Indyk ekologiczny - czy mięso indycze jest zdrowe?
Tak! Mięso z indyka to czołówka wśród mięs.
• jest niskokaloryczne. To prawdziwy sprzymierzeniec wszystkich osób będących na diecie, które chcą znaleźć wartościowe źródło dobrze przyswajalnego białka.
• tym samym mięso z indyka zawiera naprawdę mało tłuszczu. W piersiach z indyka to ledwie 1%. W reszcie w zależności od elementu ok. 7%.
• doskonałe źródło witamin z grupy B
• źródło łatwostrawnego białka. Mięso z indyka bardzo rzadko uczula, dlatego chętnie wprowadzają go rodzice do diety niemowląt.
Co zrobić z indyka na obiad? Elementy indyka
Indyk, podobnie jak kurczak daje wiele kulinarnych możliwości. Jego mięso jest delikatne i łatwe w obróbce. Możesz je dusić, piec, gotować, zrobić wywar.
• świeży filet z indyka ekologicznego - zrobisz z niego kotlety, można go podgrillować, piec w ziołach, smażyć na patelni z sosem. Delikartny i uniwersalny
• polędwiczki z indyka eko - w sosach białych i jasnych, moga być podsmażone
• udziec z indyka eko z kością i bez
• tuszka z indyka bio - idealne na dużą uroczystość
• porcja rosołowa z indyka eko - na pyszny i zdrowy bulion, do zup
• mięso mielone z eko indyka - kotlety z mięsa mielonego wychodzą pyszne. Sprawdzi się także w spaghetti i w pieczeniach
• szyje i podroby z indyka ekologicznego - m. in. na pasztety