Świeże mięso z gęsi dostępne sezonowo - eko sklep z dostawą do domu
Gęsina jest produktem sezonowym, dostępnym na jesieni. Szczyt sezonu następuje w listopadzie, kiedy też ma swoje święto św. Marcin i szczególnie w Wielkopolsce przyrządza się z tej okazji 11 listopada dania z gęsi, o czym więcej poniżej. Pisklęta gęsi wykluwają się wiosną, a ich wzrost w ekologicznej hodowli trwa ok. 140 dni.
Gęsi kochają swobodę, w ekologicznej hodowli mają dostęp do świeżego powietrza, są karmione wysokiej jakości ekologiczną karmą i tym co same sobie wyskubią i znajdą na łące.
Gęś owsiana - właściwości gęsiny
Dostępna w naszej ofercie gęś owsiana odżywia się głównie owsem - stąd nazwa. Je również zielonkę. Owies pochodzi z własnej uprawy ekologicznej. Tłuszcz tych zwierząt można zaliczyć do zdrowszych tłuszczów ze względu na zwiększony udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso natomiast zawiera ponad 23% białka i ok. 4% tłuszczu.
Gdzie kupić świeże dobre mięso z gęsi w Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie, Łodzi, Trójmieście, Krakowie i na Śląsku?
Jeśli jeszcze zastanawiasz się gdzie kupić dobrą gęsiną na 11 listopada, zapraszamy do nas! Gwarantujemy najświeższą gęsinę w najlepszej jakości z eko certyfikatem. Gęsina jest szykowana przez producenta dla Ciebie. Mięso nie leży w chłodni i nie czeka na zakup.
Gęsina na świętego Marcina - tradycyjnie na naszych stołach
Dawniej na 11 listopada gęś była tradycyjnie obecna na polskich stołach. Zwyczaj ten zanikł po II wojnie światowej i przy braku surowca szczególnie w mieście. Aktualnie trwają intensywne starania, aby przywrócić ten piękny zwyczaj. Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych na Święto Dziękczynienia przygotowuje się wielkie tuszki indyka, tak i u nas można wypromować tradycję "Gęsiny na Św. Marcina". A skąd w ogóle św. Marcin i gęsi. Otóż na 11 listopada przypadają imieniny tego świętego. W Poznaniu, w którym jedna z głównych ulic to Św. Marcin organizuje się wóczas festyn, imieniny ulicy. Sama tradycja tego święta sięga w Poznaniu aż średniowiecza, a najbardziej rozpowszechnionym produktem są wówczas rogale świętomarcińskie. Gęsina ma jednak równiez swoje miejsce. Gęsi towarzyszą Św. Marcinowi, ponieważ nie chciał przyjąć święceń biskupich i ukrywszy się przed namiestnikiem papieża, został zdradzony przez gęganie gęsi. Historia obrosła legendą i po czasie na imieniny Św. Marcina powstała tradycja zanoszenia gęsi do klasztorów i kościołów oraz spożywania gęsiny na ostatki przed adwentem, jako mięsa dorodnego, tłustego i odżywczego.
Co przyrządzić z gęsi na obiad? Elementy gęsi i przepisy - jak upiec gęsinę?
Mięso gęsi przypomina trochę wieprzowinę za sprawą gęsiego tłuszczu. Ma ciemniejszą barwę niż kurczak i indyk. Samo mięso jest delikatne i dobrze przyrządzone kruche i niezwykle aromatyczne.