Grypa żołądkowa - co jeść?
Co jeść podczas zachorowania na grypę żołądkową? Tzw. jelitówka trwa około 2-3 dni, ale kompletnie nie wiem jak w tym czasie się odżywiać, aby nie obciążać dodatkowo żołądka, a jednocześnie dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych składników?
Katarzyna Koneczna: Uważa się, że za grypę żołądkową odpowiedzialne są głównie rotawirusy, którymi zarazić się można zarówno drogą oddechową jak i pokarmową. Zakażenie może mieć charakter bezobjawowy. Jeżeli występują wymioty bądź biegunka, może dojść do odwodnienia organizmu dlatego nie należy bagatelizować objawów i zadbać aby do niego nie doszło. Zatem jak to zrobić?
W czasie grypy żołądkowej pierwszy dzień powinien być głodówką. Dlatego też nie przyjmujemy pokarmów o konsystencji stałej ale dostarczamy do organizmu płyny.
W drugi dzień trwania tej choroby można spróbować wprowadzić do jadłospisu kleik ryżowy lub z kaszki manny delikatnie osolone, suchary, rozrzedzony kisiel, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe, kisiel z siemienia lnianego (bez pestek). W tym przypadku nie pijmy mleka!
Trzeciego dnia, jeśli chory poczuje się lepiej, a biegunki i wymioty występują rzadziej można próbować spożywać biały ryż ugotowany na miękko (a nawet rozgotowany), delikatnie przyprawione zupy wywarowe np. krupnik ryżowy (nietłuste i mało esencjonalne), marchwiankę, gotowane mięso drobiowe bez skóry, gotowane ziemniaki. W okresie choroby a także zdrowienia nie powinno się spożywać potraw tłustych, smażonych, konserwowych, wędzonych i warzyw strączkowych.
Następnie, jeśli po takim odżywianiu nie występują dolegliwości ze strony układu pokarmowego, do jadłospisu można wprowadzić gotowane jabłka bez skórki i przetartego banana, pszenne pieczywo (najlepiej lekko czerstwe) i powoli można rozszerzać jadłospis obserwując swoje samopoczucie. Przy biegunce polecane są także czarne jagody w postaci suszonej – np. do herbaty, w postaci rozcieńczonego soku czy konfitury.
Przez cały okres tej przykrej dolegliwości należy szczególną uwagę zwrócić na nawodnienie organizmu, ponieważ z powodu wymiotów i biegunek następuje szybka utrata wody. Najlepiej jest wypijać co najmniej 2 litry wody średniozmineralizowanej (niegazowanej), o temperaturze pokojowej. Woda może być lekko osolona, dzięki czemu dostarczymy do organizmu część utraconych elektrolitów i zapobiegniemy omdleniom i drżeniu mięśni. Można kupić także w aptekach elektrolity w postaci tabletek do rozpuszczania w wodzie. W wypijanych płynach może się znaleźć także słaby napar z rumianku, słaba czarna herbata ale unikać należy kawy, soków owocowych i mleka.
Katarzyna Koneczna
Dietetyk, specjalista psychologii żywienia.
Od kilku lat pracuje w Szpitalu Klinicznym im. H. Święcickiego UM w Poznaniu na stanowisku Dietetyka. Ukończyła Dietetykę w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Absolwentka Wyższej Szkoły Zdrowia, Urody i Edukacji w Poznaniu (kierunek Dietetyka), obecnie uzupełnia swoją wiedzę na studiach II stopnia na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Swoje doświadczenie zdobywała poprzez praktyki w Szpitalu Wojewódzkim w Poznaniu (neonatologia, OIOM, neurologia, Dział Żywienia) oraz w Domu Pomocy Społecznej w Poznaniu ucząc się przy tym empatii, cierpliwości i zrozumienia dla chorych i starszych ludzi. Konsultacje, programy żywieniowe prowadzone obecnie wyłącznie przez internet.
Kontakt: koneczna.katarzyna@wp.pl
Komentarze
I czasem boli brzuch . Mam tak od 4dni .. I nadal nie ustępuje :(
Czy to ta Grypa?
cola=tak
budyń=nie!!!
kisiel=tak
paluszki słone=nie!