Co to jest to BMI i do czego służy? Jak często trzeba sobie obliczać BMI?

Co to jest to BMI i do czego służy? Jak często trzeba sobie obliczać BMI?

Czym jest wskaźnik BMI? Poznaj swój wskaźnik masy ciała !

Wskaźnik masy ciała, czyli Body Mass Index (BMI) to sposób oceny aktualnej masy ciała i stopnia odżywienia organizmu. Jest najprostszą metodą określenia otyłości u człowieka. O otyłości mówimy w sytuacji, gdy tłuszcze stanowią 20% masy ciała mężczyzny lub 30% masy ciała kobiety. Pośrednim sposobem obliczenia zawartości tłuszczów jest właśnie wyliczenie wskaźnika BMI.

Wartość ta wyliczana jest z prostego wzoru, w którym masa ciała (kg) dzielona jest przez wzrost (m) podniesiony do potęgi drugiej. Wskaźnik BMI jest powszechnie stosowany przez lekarzy oraz  innych pracowników ochrony zdrowia w celu oceny częstości występowania niedowagi, nadwagi i otyłości wyłącznie u osób dorosłych (nie może być stosowany u dzieci!). Dla oceny prawidłowego rozwoju dziecka korzystać należy z siatek centylowych dostosowanych dla danej populacji.

Wartość BMI nie jest adekwatna dla oceny zawartości tłuszczu u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Równie ważne są inne wskaźniki mówiące o stanie zdrowia, takie jak obwód talii, zawartość tłuszczu w organizmie, wartość ciśnienia tętniczego, stężenie cholesterolu, poziom aktywności fizycznej, używki oraz sposób żywienia. Wskaźnik BMI jest niezbędny w przypadku oceny zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością m.in. miażdżyca, cukrzyca.

BMI kontrolować należy w przypadku częstych wahań masy ciała i podczas leczenia dietetycznego. Zaleca się, aby masę ciała kontrolować nie częściej niż raz w tygodniu, na czczo o tej samej porze dnia.

Szczegółowa klasyfikacja BMI:

< 16,0 wygłodzenie

16,0–16,9  wychudzenie

17,0–18,4 niedowagę

18,5–24,9  wartość prawidłową

25,0–29,9 nadwagę

30,0–34,99  I stopień otyłości

35,0–39,99  II stopień otyłości

≥ 40,0  III stopień otyłości

 

Agnieszka Straburzyńska

Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi   i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego.  agnieszka.straburzynska@gmail.com


Pin It


Komentarze

  • / sobota, 2013-01-26 13:13
    ufff na szczęście udaje mi się mieścić wgórnej granicy prawidłowej wagi. Nie jest jednak łatwo bo bardzo lubię słodycze ;)