Co to jest to BMI i do czego służy? Jak często trzeba sobie obliczać BMI?
Czym jest wskaźnik BMI? Poznaj swój wskaźnik masy ciała !
Wskaźnik masy ciała, czyli Body Mass Index (BMI) to sposób oceny aktualnej masy ciała i stopnia odżywienia organizmu. Jest najprostszą metodą określenia otyłości u człowieka. O otyłości mówimy w sytuacji, gdy tłuszcze stanowią 20% masy ciała mężczyzny lub 30% masy ciała kobiety. Pośrednim sposobem obliczenia zawartości tłuszczów jest właśnie wyliczenie wskaźnika BMI.
Wartość ta wyliczana jest z prostego wzoru, w którym masa ciała (kg) dzielona jest przez wzrost (m) podniesiony do potęgi drugiej. Wskaźnik BMI jest powszechnie stosowany przez lekarzy oraz innych pracowników ochrony zdrowia w celu oceny częstości występowania niedowagi, nadwagi i otyłości wyłącznie u osób dorosłych (nie może być stosowany u dzieci!). Dla oceny prawidłowego rozwoju dziecka korzystać należy z siatek centylowych dostosowanych dla danej populacji.
Wartość BMI nie jest adekwatna dla oceny zawartości tłuszczu u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Równie ważne są inne wskaźniki mówiące o stanie zdrowia, takie jak obwód talii, zawartość tłuszczu w organizmie, wartość ciśnienia tętniczego, stężenie cholesterolu, poziom aktywności fizycznej, używki oraz sposób żywienia. Wskaźnik BMI jest niezbędny w przypadku oceny zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością m.in. miażdżyca, cukrzyca.
BMI kontrolować należy w przypadku częstych wahań masy ciała i podczas leczenia dietetycznego. Zaleca się, aby masę ciała kontrolować nie częściej niż raz w tygodniu, na czczo o tej samej porze dnia.
Szczegółowa klasyfikacja BMI:
< 16,0 wygłodzenie
16,0–16,9 wychudzenie
17,0–18,4 niedowagę
18,5–24,9 wartość prawidłową
25,0–29,9 nadwagę
30,0–34,99 I stopień otyłości
35,0–39,99 II stopień otyłości
≥ 40,0 III stopień otyłości
Agnieszka Straburzyńska
Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego. agnieszka.straburzynska@gmail.com
Komentarze