Alergia na jajka

Alergia na jajka

Dziecko koleżanki ma alergię na jajka. Szczerze mówiąc, nie mogę sobie wyobrazić diety bez jajek. Przecież one są dodawane do masy produktów. Na czym polega taka alergia, czy jest się uczulonym na całe jajko, czy na przykład tylko na żółtko, a resztę można jeść? A jeśli na całe, to co można jeść? Bo chyba niewiele pozostaje do wyboru...

Rzeczywiście temat interesujący! Ma Pani rację twierdząc, że w wielu napotykanych produktach dodatkiem są jaja kurze. Postaram się w pigułce przekazać wszystkie informacje i rozwiać wątpliwości.

Alergia na jajko, w większości przypadków, dotyczy reakcji na białko jajka kurzego i w rankingu najczęściej występujących alergii zajmuje 2 miejsce. Główne alergeny występujące w białku jaja kurzego:

  • owomukoid;
  • owoalbumina;
  • owotransferyna;
  • lizozym.

Do objawów alergii na białko jaja kurzego należą:

  • wysypki;
  • katar;
  • zapalenie spojówek;
  • stany zapalne jamy ustnej;
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego;
  • zapalenia spojówek;
  • duszności;

Warto zaznaczyć, że żółtka jaja są mniej alergizujące niż białko. Niektórzy twierdzą, że ich alergia jest spowodowana zarówno białkiem jak i żółtkiem jajka. Jajo po ugotowaniu posiada znacznie mniej właściwości alergizujących, ponieważ proteiny białkowe: owoalbumina i owotransferyna giną w wysokiej temperaturze. Tylko owomukoidy (alergeny sekwencyjne) posiadają odporność na ciepło!

Należy obserwować alergię i możliwe jej nasilenie podczas spożywania jaj innych gatunków ptaków! W szczególności należy zwrócić uwagę na jajka przepiórcze, ponieważ istnieją przypadki reakcji krzyżowych. Uwaga! Podstawowym objawem alergii na jaja są zmiany skórne.

Pamiętaj!Uważnie czytaj etykiety przed kupnem żywności, warto zapoznać się ze składem produktów przed ich spożyciem.

Produkty, w których znajduje się białko jajka:jajka znajdują się w wielu produktach np. wypiekach, majonezach, makaronach

  • makarony jajeczne,
  • majonez,
  • sosy, gotowe zupy / inne gotowe do spożycia potrawy,
  • pieczywo,
  • płatki śniadaniowe,
  • słodycze - ciasta, czekolada, lody, ciasteczka bezowe, nawet marcepan,
  • niektóre leki (również szczepionki antywirusowe, ponieważ jajo stanowi część składową szczepionki).

 

Czym zastąpić jajka?

Należy pamiętać, że niektóre z produktów, którymi można je zastąpić zawierają białko jaj. Osoby z alergią na białko jajka muszą zwrócić uwagę paczkowane, gotowane gatunki makaronu, które mogą zawierać jaja lub mogły być przygotowywane przy użyciu tego samego sprzętu, co makaron z dodatkiem jaj! Analogicznie inne produkty spożywcze. Suchy makaron, który sprzedaje się w pudełkach oraz makaron świeży często nie zawierają jaj. Często też nie zaleca się szczepień przeciwko grypie, ponieważ szczepionki te są hodowane na embrionach kurzych.

Agnieszka Straburzyńska

Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi   i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego.  agnieszka.straburzynska@gmail.com


Pin It


Komentarze