Zdrowe włosy i mocne paznokcie
Mam 30 lat. Moje paznokcie stały się łamliwe a włosy matowe. Odżywki stosowane zewnętrznie pomagają doraźnie, ale chciałabym cieszyć się mocnymi paznokciami i lśniącymi włosami bez żadnych lakierów i tym podobnych.
Agnieszka Straburzyńska: Regularnie serwuj swojemu organizmowi witaminy od wewnątrz, a bez trudu będziesz mogła mieć zdrowe, lśniące włosy i mocne paznokcie. Ich stan świadczy o ogólnym zdrowiu, a w głównej mierze zależy od Twojej diety i możliwych w niej niedoborów witamin.
Włosy zbudowane są z białka, którym jest keratyna, minerałów, wody oraz odpowiednich tłuszczów, dlatego też należy zapewnić im podaż wymienionych składników. Produkty obfitujące w białko to m.in.: nasiona roślin strączkowych, ryby, ziarna zbóż, kiełki, chude mięso np.drób, mleko i jego przetwory. Warto sięgać po warzywa, takie jak cebula, marchew, czosnek, zielone warzywa liściaste, ogórki oraz kiełki, ponieważ bogate są w krzemionkę, która ma pozytywny wpływ na zdrowy i piękny wygląd naszych włosów.
Kondycja włosów zależy od:
- trybu życia, również stresu,
- odżywiania,
- wieku,
- czynników atmosferycznych.
Zniszczone, łamliwe paznokcie mogą świadczyć o zaburzeniu równowagi w organizmie. Najważniejszym elementem wpływającym na stan paznokci jest dieta. Paznokcie podobnie jak włosy zbudowane są z keratyny, różnych minerałów, związków siarki, wapnia, potasu, selenu oraz innych śladowych pierwiastków, dlatego należy ich dostarczyć wraz z pożywieniem, jeśli chcesz, by były mocne i zdrowe. Dietę uzupełniać należy też produktami bogatymi w witaminy z grupy B, cynk oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Krzemionka i wapń są składnikami, które równie dobrze wpływają na kondycję paznokci, dlatego poleca się picie herbaty ze skrzypu około trzech razy dziennie.
Warto wspomnieć o produktach bogatych w aminokwasy siarkowe, które powinny znajdować się w codziennym jadłospisie: czosnek, rzeżucha, cebula, soja, jajka, fasola, pełnoziarniste produkty zbożowe, chrzan.
Pamiętajmy! Farmakoterapia i suplementacja nie zastąpią natualnych składników żywności, których przyswajalność jest znacznie wyższa. „Jesteś tym, co jesz”.
Agnieszka Straburzyńska
Absolwentka kierunku Dietetyka na Poznańskim Uniwersytecie Przyrodniczym na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, po szeregu praktyk zawodowych m.in. w Powiatowym Szpitalu w Jarocinie na oddziałach: dziecięcym, chirurgii żeńskiej, chirurgii męskiej, oddziale wewnętrznym, Centrum Sportowym ART SPA, Domu Dziecka, Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Lesznie oraz licznych poradniach prywatnych. Wolontariuszka w Fundacji „Dobrze, że jesteś”, by wspierać ludzi dotkniętych chorobą krwi i szpiku kostnego, mobilizować rodziny do wzajemnej pomocy, po to, by z godnością stawić czoła chorobie. Uczestniczka II Konferencji Naukowej Żywienie, Zdrowie i Choroby we Wrocławiu oraz Konferencji Naukowej Żywienie i Suplementacja w Sportach Wytrzymałościowych w Poznaniu. Bywalczyni forum poświęconych tematom onkologii. Ukończone badania do pracy licencjackiej pod tytułem „Możliwości dietoterapeutyczne otrąb żytnich i wpływ związków bioaktywnych w nich zawartych na gospodarkę hormonalną kobiet”. W trakcie studiów drugiego stopnia Dietetyka na Wydziele Nauk o Żywności i Żywieniu w Poznaniu. Obecnym tematem badań do pracy magistesrkiej jest „Wpływ terapii fitoestrogenowej na regulację poziomu homocysteiny, podatność na choroby sercowo-naczyniowe oraz analiza dietoterapii w zależności od genetycznego uwarunkowania”. Szczególnie zainteresowana możliwościami dieteterapeutycznymi w regulacji gospodarki hormonalnej kobiet (nowotwory), zaburzeń krążenia oraz podczas intensywnego wysiłku fizycznego. agnieszka.straburzynska@gmail.com
Komentarze