Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku - Sery Grądzkie

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku - Sery Grądzkie

Ciąg dalszy naszej kulinarnej turystyki. W sobotę zawitaliśmy do włości Pana Marka Grądzkiego. Najlepszym restauratorom w Polsce, Pan Marek jest znany jako wirtuoz serowarstwa. W wielkim gospodarstwie (nie mylić z przemysłowym) urządzona jest serowarnia, w której wytwarza się i pozwala powoli dojrzewać serom kozim. Koneserom i fanom ostrych, wyrazistych smaków przypadną do gustu sery długodojrzewające. Leżakują, ale to nie znaczy, że nie ma przy nich pracy. Trzeba zadbać o stałą temperaturę, odpowiednią wilgotność. Sery są nacierane solą, obmywane solanką i codziennie przewracane na drugą stronę. Osoby gustujące w łagodniejszych smakach na pewno polubią "świeżaki" albo inaczej "maluszki"  - małe serki kozie dojrzewające, z przyprawami lub au naturel. My postanowiliśmy spróbować nowości - pasty serowej pikantnej. Ze świeżym chlebem jest niesamowita.

Ale to nie jedyne przysmaki, które stamtąd zabraliśmy. O ich wyjątkowości może świadczyć stojący obok laptopa pusty słoik po konfiturze wiśniowej z gorzką czekoladą, którą wczoraj wieczorem otworzyliśmy :D Konfitura jest przygotowywana według XIX wiecznej receptury i ma certyfikat ekologiczny. Oznacza to, że zarówno wiśnie, jak i gorzka czekolada są naturalne i certyfikowane.

Odwiedzimy jeszcze Pana Marka na Festiwalu Dobrego Smaku i zaopatrzymy się w zapas tej konfitury. Podobno mają też być porzeczki z gorzką czekoladą. Pana Marka szukajcie na OFDS 15-18 sierpnia) na wspólnym stoisku z firmą Rolmięs producentem ekologicznych wędlin.

Dojrzewanie serów kozich

 Ekologiczna konfitura z wiśniami z gorzką czekoladą

 

 

 

 

fot. serygradzkie.pl


Pin It


Komentarze

  • / poniedziałek, 2013-08-12 03:16
    Marek Ziomal ;-)