Nowa aplikacja mobilna eFood rozszyfruje E dodatki

O istnieniu związków chemicznych wchodzących w skład pożywienia wie niemal każdy, kto choć raz czytał etykietę dowolnego produktu. Trudno jednak zapamiętać, które są nieszkodliwe, a których spożywanie delikatnie mówiąc zdrowiu nie służy.
eFood to narzędzie dedykowane posiadaczom smartfonów z systemem operacyjnym iOS lub Android. To interaktywna baza wiedzy na temat kwasu chlorowodorowego, mleczanu żelazawy i ponad 300 innych substancji. Aplikacja pozwala szybko określić, czy zawarte w danym produkcie składniki mają wpływ na zdrowie. Na tej podstawie użytkownik może natychmiast podjąć decyzję odnośnie wyboru produktu z danym „E” w składzie. eFood nie wymaga dostępu do Internetu. Można z niego korzystać w dowolnie wybranym miejscu.
Intuicyjne narzędzie wyświetla informacje na temat konkretnego związku po wpisaniu jego symbolu w wewnętrznej wyszukiwarce lub wybraniu go z listy. Oprócz rozwinięcia ciągu znaków użytkownik otrzymuje również treści związane ze źródłem pochodzenia wybranej E-substancji. Charakterystyczne ikony, towarzyszące każdemu opisowi, informują o ryzyku lub korzyściach, jakie niesie za sobą spożycie produktu z tym związkiem chemicznym. W przypadku szczególnie niebezpiecznych pozycji użytkownicy mają możliwość opublikowania informacji na ten temat na portalu Facebook. Ich znajomi zobaczą wówczas komunikat, zawierający dane, w jakim produkcie znaleziona została substancja i jakie jest ryzyko wynikające z jej spożycia.
Pomysłodawcy udostępnionej właśnie aplikacji już zapowiedzieli, że w przyszłości zostanie ona wzbogacona o szereg niestandardowych funkcjonalności. Kolejna wersja eFood będzie zawierała m.in. skaner barkodów czy mechanizm wyszukujący korzystniejsze dla zdrowia zamienniki wskazanych produktów. Uwzględnione zostaną również kolejne substancje używane w przemyśle spożywczym.
Aplikacja dostępna jest bezpłatnie na:
App Store oraz Google Play
Komentarze