WIELKANOC
- Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasąCzy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad? Ciepła zapiekanka nasyci brzuchy gości i podbije ich podniebienia. Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest idealne. Najważniejsza jednak jest ona - biała kiełbasa parzona. Spróbujesz naszego przepisu?... czytaj dalej
- Babka majonezowa z limonkowym lukrem i pistacjamiPyszny deser na Wielkanoc. Babka to zawsze dobry wybór. Prezentuje się przepięknie z limonkowym lukrem oprószonym pistacjami.... czytaj dalej
- Zupa chrzanowaMniej popularna od żurku, dlatego postanowiliśmy o niej przypomnieć. Polecamy na wielkanocny stół prostą i smaczną zupę chrzanową :)... czytaj dalej
- Pasta wegańska bezjajecznaProponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...... czytaj dalej
- Sernik bezglutenowy na piernikowym spodzieTen pyszny przepis otrzymaliśmy już chyba rok temu od Pani Asi. Upiekliśmy według niego mnóstwo serników. Sprawdzał się na każdą rodzinną uroczystość. I jakoś nie było czasu zamieścić go tutaj ;) Poprawiamy się i oddajemy sprawdzony nie raz przepis na sernik bezglutenowy. Owoce borówki można zastąp...... czytaj dalej
- Pasztet z fasoli mungPrzygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...... czytaj dalej
- Wegetariański pasztet z boćwinyPodczas sobotniej wizyty u zaprzyjaźnionych rolników - Państwa Kwiatkowskich - których specjalnością jest rolnictwo ekologiczne, otrzymaliśmy w prezencie torby pełne warzyw prosto z pola. Czego tam nie było! Ekologiczne pomidory malinowe, cebula, czosnek, ziemniaki, bakłażany, marchew i boćwina! ...... czytaj dalej
- Jajecznica z rzeżuchąPieczarki myjemy, kroimy na plasterki, oprószamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilkę smażymy. Dodajemy roztrzepane jaja, ewentualnie doprawiamy. Smażymy, aż jajo się zetnie i dodajemy rzeżuchę. Gotową jajecznicę nakładamy na połówkę bułki. Smacznego :...... czytaj dalej