WIELKANOC

  • Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
    Zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą
    Czy może być coś bardziej wielkanocnego na obiad? Ciepła zapiekanka nasyci brzuchy gości i podbije ich podniebienia. Połączenie ostrego smaku chrzanu i łagodnej śmietanki jest idealne. Najważniejsza jednak jest ona - biała kiełbasa parzona. Spróbujesz naszego przepisu?
    ... czytaj dalej
  • Babka majonezowa z limonkowym lukrem i pistacjami
    Babka majonezowa z limonkowym lukrem i pistacjami
    Pyszny deser na Wielkanoc. Babka to zawsze dobry wybór. Prezentuje się przepięknie z limonkowym lukrem oprószonym pistacjami.
    ... czytaj dalej
  • Zupa chrzanowa
    Zupa chrzanowa
    Mniej popularna od żurku, dlatego postanowiliśmy o niej przypomnieć. Polecamy na wielkanocny stół prostą i smaczną zupę chrzanową :)
    ... czytaj dalej
  • Pasta wegańska bezjajeczna
    Pasta wegańska bezjajeczna
    Proponujemy ją szczególnie wszystkim... nie-weganom. Aby przekonali się, że pasta bezjajeczna może smakować jak jajeczna. Jak? To za sprawą naturalnego tofu, świeżego szczypiorku, majonezu bez jaj i jednego magicznego składnika - czarnej soli kala namak. Sól ta zawiera związki siarki, które nadają j...
    ... czytaj dalej
  • Sernik bezglutenowy na piernikowym spodzie
    Sernik bezglutenowy na piernikowym spodzie
    Ten pyszny przepis otrzymaliśmy już chyba rok temu od Pani Asi. Upiekliśmy według niego mnóstwo serników. Sprawdzał się na każdą rodzinną uroczystość. I jakoś nie było czasu zamieścić go tutaj ;) Poprawiamy się i oddajemy sprawdzony nie raz przepis na sernik bezglutenowy. Owoce borówki można zastąp...
    ... czytaj dalej
  • Pasztet z fasoli mung
    Pasztet z fasoli mung
    Przygotowanie pasztetu zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia i pozostawienia w wodzie przez noc fasoli mung. Na drugi dzień robimy pasztet. Ugotuj fasolę - ok. 20 minut aż będzie miękka. Usmaż posiekaną cebulę na oddzielnej patelni i dodaj do fasoli. Dodaj kilka łyżek oliwy z oliwek (4-5), ja...
    ... czytaj dalej
  • Wegetariański pasztet z boćwiny
    Wegetariański pasztet z boćwiny
    Podczas sobotniej wizyty u zaprzyjaźnionych rolników - Państwa Kwiatkowskich - których specjalnością jest rolnictwo ekologiczne, otrzymaliśmy w prezencie torby pełne warzyw prosto z pola. Czego tam nie było! Ekologiczne pomidory malinowe, cebula, czosnek, ziemniaki, bakłażany, marchew i boćwina! ...
    ... czytaj dalej
  • Jajecznica z rzeżuchą
    Jajecznica z rzeżuchą
    Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki, oprószamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilkę smażymy. Dodajemy roztrzepane jaja, ewentualnie doprawiamy. Smażymy, aż jajo się zetnie i dodajemy rzeżuchę. Gotową jajecznicę nakładamy na połówkę bułki. Smacznego :...
    ... czytaj dalej