Pascha wielkanocna

Pascha wielkanocna

  • Średni
  • 12 osób
  • 60 min.

Pascha to klasyczny wielkanocny specjał pochodzenia rosyjskiego. U nas w domu przygotowujemy ją od wielu już lat, każdej Wielkanocy. Można przyrządzić ją jednak także w innych porach roku, traktując jako sernik na zimno. A że jest pyszna, z pewnością na wielu stołach zagości właśnie poza świętami. Smacznego! /Mateusz


Przygotowanie

  1. Ser zmiel trzy razy, np. w maszynce do mięsa.
  2. Żelatynę rozpuść w 100ml gorącej wody, ostudź mieszając od czasu do czasu.
  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem.
  4. Dodaj żółtka i cukier waniliowy, dalej ucieraj.
  5. Wlej śmietankę, ucieraj na jednolitą masę.
  6. Dodaj ser i zmiksuj na jednolitą, aksamitną masę.
  7. Figi pozbaw ogonków i potnij na mniejsze kawałki.
  8. Figi wraz z rodzynkami zalej wrzątkiej, trzymaj w nim ok. 5 minut. Następnie wylej wodę i dokładnie odsącz figi z rodzynkami.
  9. Bakalie, skórkę pomarańczy i żelatynę połącz z masą serową. Delikatnie, aczkolwiek dokładnie wymieszaj.
  10. Przelej do standardowej (i szczelnej!) tortownicy. Możesz też zamiast tortownicy użyć dużej formy do babki lub miski wyłożonej gazą. Dokładnie dociśnij.
  11. Pozostaw w lodówce na kilka godzin, koniecznie przykrytą lub zawiniętą w folię (nabiał szybko wchłania zapachy).
  12. Przed podaniem ozdób na wierzchu migdałami.

Uwagi:

  1. Pascha z powyższego przepisu jest dość słodka. Dlatego, jeśli nie lubisz zbyt słodkich smaków, zmniejsz ilość cukru.
  2. Do paschy można dodawać bakalie wg uznania, ważne, aby było ich dużo ;) Można dodać żurawinę, pokruszoną czekoladę deserową. Wszystko zależy od Waszej fantazji :)

Pin It


Komentarze