Wołowina

Dostawy mięsa i wędlin
Poznań i okolice: ŚRODA, CZWARTEK, PIĄTEK godz. 16-22
Wrocław, Warszawa, Kraków, Łódź, Trójmiasto, Aglomeracja Śląska: CZWARTEK, PIĄTEK godz. 8-21
(strefy dostaw)

Zamówienia na produkty Wasąg i Limeko prosimy składać do PIĄTKU DO 9:00. Dostawa w kolejnym tygodniu.
Pozostałe produkty prosimy zamawiać do każdej NIEDZIELI DO 24:00.
Produkty Polskie Eko Zagrody - dostawy tylko w CZWARTKI I PIĄTKI


Ilość produktów 6
Strona
z 1

Wg producentów

Wybrane:
  • wiejski stół dr maryniak
wyłącz wszystkie filtry

  • Wiejski Stół Dr Maryniak
  • Wysyłka w 04-05.04. (CZW-PT)
    • POLSKIE
  • Produkt chwilowo niedostępny
600g
45,98 zł / 1kg
27,59

Środkowa część przedniej kończyny. Idealna na gicz w warzywach, do duszenia i gotowania

  • Wiejski Stół Dr Maryniak
  • Wysyłka w 04-05.04. (CZW-PT)
    • POLSKIE
  • Produkt chwilowo niedostępny
420g
122,00 zł / 1kg
51,24

Rostbef z kością

  • Wiejski Stół Dr Maryniak
  • Wysyłka w 04-05.04. (CZW-PT)
    • POLSKIE
  • Produkt chwilowo niedostępny
600g
46,98 zł / 1kg
28,19
  • Wiejski Stół Dr Maryniak
  • Wysyłka w 04-05.04. (CZW-PT)
    • bez dodatku cukru
    • bezglutenowe
    • POLSKIE
    • tradycyjne
  • Produkt chwilowo niedostępny
100g
137,90 zł / 1kg
13,79

1 kulka. Produkt z naturalnie krótkim terminem przydatności - do poniedziałku w tygodniu po dostawie.

Propozycja podania - tatar jest bez jajka.

  • Wiejski Stół Dr Maryniak
  • Wysyłka w 04-05.04. (CZW-PT)
    • bez dodatku cukru
    • bezglutenowe
    • POLSKIE
    • tradycyjne
  • Produkt chwilowo niedostępny
300g
135,63 zł / 1kg
40,69

3 kulki. Produkt z naturalnie krótkim terminem przydatności - do poniedziałku w tygodniu po dostawie.

Propozycja podania - tatar jest bez jajka i cebuli.

  • Wiejski Stół Dr Maryniak
  • Wysyłka w 04-05.04. (CZW-PT)
    • POLSKIE
  • Produkt chwilowo niedostępny
550g
79,98 zł / 1kg
43,99

idealna na zrazy, bitki, tatar - w jednym kawałku


Wołowina ekologiczna sklep online z dostawą do domu Poznań Warszawa Wrocław Kraków Łódź Gdańsk

Jeśli chcesz mieć najświeższe mięso wołowe, a przy tym aby byo najwyższej jakości - to świetnie! Mamy szeroki wybór wołowiny ekologicznej oraz z małych gospodarstw. Świeże mięso wołowe jest zamawiane dla Ciebie. Nie leży w ladzie chłodniczej. Producenci dostarczają nam je przed dostawą. Ciąg chłodniczy jest utrzymywany od początku do końca. Mięso po przyjeździe trafia do komory chłodniczej, potem do Twoich zakupów i do czasu wyjazdu auta chłodni przebywa również w komorze chłodniczej. Nasze samochody wyposażone są w chłodnie i cały czas utrzymują niską temperaturę. Prowadzimy stały monitoring temperatury online - w naszym magazynie i w samochodach. Masz gwarancję świeżości i odpowiednich warunków przechowywania mięsa.

Nasz sklep internetowy dowiezie Ci najlepszą wołowinę eko w mieście. 

Czym się różni wołowina ekologiczna od konwencjonalnej, przemysłowej

Hodowla jest różna pod wieloma względami. Przede wszystkim długością i jakością życia zwierząt. Zwierzęta w hodowli ekologicznej żyją dłużej, ich wzrost jest dłuższy, niczym nie wspomagany. A to ze względu na karmę, którą jedzą. Pochodzi ona głównie z gospodarstwa i musi mieć również certyfikat ekologiczny. Ogólny dobrostan zwierząt przejawia się również w dostępie do wolnego wybiegu, pastwik i zielonej trawy. 

Bydło ekologiczne ma znacznie lepsze warunki żywieniowe, a jeśli karmi się zieloną trawą ma to bezpośrednie przełożenie na jakość i wartości odżywcze mięsa. Według badań zwierzęta mające dostęp do świeżej trawy mają więcej dobrych kwasów tłuszczowsych omega w mięsie. Dotyczy to również mleka.

Wołowina sezonowana / dojrzewająca co to jest?

Co to znaczy, że mięso jest sezonowane? Wołowina sezonowana to szczególny rodzaj wołowiny. Mięso dzięki specjalnym warunkom dojrzewa i nabiera wyjątkowego smaku i kruchości. Można wołowinę sezonować na such lub na mokro.

Sezonowanie na mokro - pocięte steki bez kości sezonuje się od 2 do 4 tygodni w folii próżniowej. Mięso kruszeje, nie traci na wadze i nie wysycha.

Sezonowanie na sucho - tu kawałek mięsa z kością z reguły zawieszony na haku, dojrzewa kilka tygodni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Podczas tego procesu traci ok. 1/4 wagi, przez co wołowina sezonowana na sucho jest droższa w przeliczeniu na kilogram.

Rodzaje mięsa wołowego

Jak wynika z powyższego może być wołowina sezonowana lub nie. Główny podział mięs wołowych jest jednak ze względu na umiejscowienie. Są mięsa szlachetniejsze - polędwica, rostbef, antrykot. Dalej mamy szponder, zrazowa, goleń, udziec. 

Można też podzielić mięso ze względu na jego przeznaczenie. W sklepie mamy zatem mielone mięso wołowe, gulaszowe wołowe, tatar oraz wołowinę extra.