GRATIS!

darmowa dostawa już od 99 zł w Poznaniu

Zamów przez telefon: +48 665 443 565
Kategorie produktów

Czym jest zakwaszenie organizmu?

Czym jest zakwaszenie organizmu?

W Internecie spotkałam się z dyskusją o produktach "zakwaszających organizm". Nie do końca wiem co to są za produkty i na czym polega ich "zakwaszenie". Czy zakwaszenie organizmu czymś grozi?"

Jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania procesów komórkowych w organizmie człowieka jest równowaga kwasowo – zasadowa, która często zostaje zachwiana. Krew ludzka posiada pH 7,4 czyli jest lekko zasadowa. Kiedy pH spada do 7,35 stwierdzamy kwasicę, jeżeli pH wynosi 7,45 - zasadowicę. Jeżeli pH spadnie poniżej 6,9 lub jeżeli wzrośnie powyżej 7,9 występuje zagrożenie życia.

Jak dochodzi do zakwaszenia organizmu?

Zakwaszenie organizmu może być spowodowane kilkoma czynnikami, głównie poprzez nieprawidłowy sposób odżywiania, długotrwały stres i stosowanie używek (kawa, alkohol, papierosy).

Dla naszego orgaznizmu w procesie żywienia dostarczamy różnych substancji, które częściowo się w nim kumulują (np. nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii). Do zakwaszenia orgaznizmu dochodzi poprzez spożywanie zbyt dużej ilości produktów kwasotwórczych, tj. cukier, biała mąka, biały makaron i ryż, żywność przetworzona, wędliny, nadmiar mięsa, kawa, czarna herbata, alkohol, nikotyna. Kwasica może nasilić się podczas intensywnego odchudzania, dużego wysiłku fizycznego, braku ruchu i stresu.

Zakwaszenie organizmu może powodować wiele przewlekłych chorób i uciążliwych dolegliwości – przede wszystkim schorzenia reumatoidalne, w których odłożone kwasy uszkadzają kości i chrząstki stawowe, ale też: stany zapalne błony śluzowej żołądka, bóle mięsni, cukrzycę, osteoporozę, nadciśnienie, migreny, bóle kręgosłupa, ogólne złe samopoczucie, wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnicę, paradontozę, trądzik i wielu innych przypadłości. Każda komórka w ciele człowieka może zostać uszkodzona przez nadmiar kwasów, których nadwyżka gromadzi się w tkankch i stawach w postaci bolesnych złogów (np. nadmiar kwasu mlekowego powoduje bóle mięśni).

Objawami zakwaszenia orgaznizmu mogą być: duży brzuch, sztywny kręgosłup, nadmiar tkanki tłuszczowej, wiotka lub sucha skóra, opuchnięte i podkrążone oczy. Nadmiar kwasów w organizmie ma wpływ na zapoczątkowanie każdej występującej choroby czy dolegliwości.

Jak sobie radzić?

Posiłki powinno się spożywać powoli, w miłej atmosferze, każdy kęs dokładnie przeżuwać. Wyeliminować należy sytuacje stresowe z życia lub nauczyć się odpowiednich technik relaksacyjnych. Ograniczyć spożycie pokarmów pochodzenia zwierzęcego oraz usunąć z jadłospisu pokarmy wysoko przetworzone, tłuste, smażone. Należy pić reguarnie wodę i pamiętać o umiarkowanej aktywności fizycznej oraz regularnym spożyciu świeżych warzyw i owoców. Powinno się także zadbać o występowanie w  diecie naturalnych źródeł blonnika pokarmowego.

W celu zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w spożywanych produktach powinny przeważać te zasadotwórcze, których powinno się spożywać 80% a 20% powinny stanowić produkty kwasotwórcze.

Żywność przetworzona zakwasza organizm

Żywność zakwaszająca:

* Owoce: pomarańcze, mandarynki itp.

* Zboża: ryż, pszenica, grysik, gryka, orkisz, pęczak, żyto,  amarant, kukurydza, produkty piekarnicze.

* Produkty mleczne: sery (krowie i kozie), sery fermentowane, jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, śmietana kwaśna, serwatka itp.

* Pestki: nerkowiec, orzech brazylijski, orzeszki ziemne, masło orzechowe, orzechy laskowe, itp.

* Mięso i podroby: cielęcina, cielęca wątroba, wołowina, baranina, wieprzowina, indyk, sarnina, jagnięcina, wątroba wołowa, ozór wołowy, wszystkie wyroby mięsne i wędliny  itp.

* Drób i dziczyzna: gęś, indyczka, jeleń, kaczka, królik, kurczak, sarna, zając itd.

* Ryby i owoce morza: dorsz, flądra, karp, łosoś, pstrąg, tuńczyk, ostrygi, małże, halibut, krewetki, itp.

Żywność alkalizująca

* Warzywa: czosnek, bakłażany, botwina, brokuły, szparagi, pietruszka, brokuły, kabaczek, cukinia, marchew, seler, kalafior, cukinia, ogórek, grzyby, groszek, fasola, cebula, imbir, algi niebiesko-zielone, szpinak, brukselka, lucerna, kapusta, kalarepa, brukselka, sałata, chrzan, musztarda, grzyby shitake, pomidory, buraki, cebula, chrzan, pieczarki itp.

*Owoce: awokado, ananas, agrest, grejpfrut, cytryna, banany, borówka, czereśnie,  limonka, orzech kokosowy, figi, jabłka itp.

* Tłuszcze/oleje (tłoczone na zimno): olej z awokado, kokosowy, z nasion winorośli, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, itp.

* Jaja: żółtko

*Białka: śmietanka kremowa, mleko matki, mleko świeże, mleko kozie, soja, limona, fasola, soczewica, gryka, jogurt, orkisz, semolina, tofu, kasztan, siemię lniane, pestki dyni, ziarna sezamu, słonecznika, migdały,  itp.

* Inne: woda alkaliczna, mleczko pszczele, lecytyna, probiotyki, pieprz cayenne, pieprz czerwony, zielona herbata, herbaty ziołowe  itp.

* Słodziki: stevia, ksylitol, cykoria.

* Przyprawy: cynamon, curry, imbir, musztarda, chili, pieprz, sól morska, zioła, itp.

/spis produktów pochodzi ze strony internetowej: www.wodazdrowa.com.pl/

Katarzyna Koneczna

 Dietetyk Katarzyna KonecznaAbsolwentka Wyższej Szkoły Zdrowia, Urody i Edukacji na kierunku Dietetyka. Od pięciu lat pracuję również w Szpitalu Klinicznym im. H. Święcickiego UM w Poznaniu na stanowisku Dietetyka. Moja codzienna praca z wybitnymi specjalistami pozwala mi nabyć jakże cennego ogromnego doświadczenia. Uzyskałam także dyplom specjalisty Psychologii Żywienia. Dziedzina ta zainteresowała mnie ponieważ coraz więcej współczesnych badań wykazuje, że błędy żywieniowe jakie popełniamy wiążą się bezpośrednio ze stanem umysłu i zależne są od psychiki ludzkiej. Pracuję także poprzez stronę internetową dietetycyonline.pl co pozwala mi na dodatkowy kontakt z pacjentami bez wychodzenia z domu. Jeżeli macie Państwo problem związany z żywieniem lub chorobę dietozależną czy nurtują Państwa jakieś pytania, zapraszam! koneczna.katarzyna@wp.pl



Komentarze

  • / wtorek, 04.02.2014 19:53
    bardzo duzo popelnila pani bledow,mianowicie do zywnosci alkalizujacej dodala pani zywnosc zakwaszajaca np jaja (zoltko ) zakwaszaja organizm tak jak musztarda ,natomiast pomarancze wrecz przeciwnie naleza do zywnosci alkalizujacej nie zakwaszajacej ;)
  • / niedziela, 22.09.2013 21:04
    W zasadzie naturalny jogurt jest neutralny dla naszego organizmu. Usunęliśmy go z obu wpisów, aby było już jasne :D
  • / sobota, 21.09.2013 17:46
    Jogurt jest w zakwaszających i alkalizujących. To jak to w końcu jest?
  • / piątek, 28.06.2013 22:44
    Nasz dietetyk umieścił jabłka w grupie produktów alkalizujących, czyli nie zakwaszają :)
  • / czwartek, 27.06.2013 08:34
    jabłka zkwaszaja ? juz nie wiem kazdy pisze co innego i badz tu madry
  • / czwartek, 07.03.2013 22:38
    Dzięki za czujność. Musiał nam się wkraść jakiś chochlik. Skonsultujemy to z autorką porady i naprawimy błąd :) Pozdrowienia!
  • / środa, 06.03.2013 17:55
    Gryka, orkisz i jogurt są wymienione zarówno w grupie produktów zakwaszających, jak i alkalizujących. Z tego, co wiem, są one zakwaszające, podobnie jak żółtko jaja. Alkalizujące są kiełki orkiszowe.