Desery str. 5

  • Halawa
    Halawa
    Kaszę prażymy na maśle (lub oleju kokosowym) przez kilka minut aż zmieni kolor na bardziej złoty. Jednocześnie w osobnym naczyniu zagotowujemy wodę z cukrem lub miodem. Gdy kasza będzie uprażona, dodajemy ją bardzo ostrożnie do wrzątku. Ciągle mieszając, dodajemy bakalie. Halawa ...
    ... czytaj dalej
  • Pascha wielkanocna
    Pascha wielkanocna
    Pascha to klasyczny wielkanocny specjał pochodzenia rosyjskiego. U nas w domu przygotowujemy ją od wielu już lat, każdej Wielkanocy. Można przyrządzić ją jednak także w innych porach roku, traktując jako sernik na zimno. A że jest pyszna, z pewnością na wielu stołach zagości właśnie poza świętami. S...
    ... czytaj dalej
  • Świąteczne ciasteczka earl grey
    Świąteczne ciasteczka earl grey
    Przeglądając stare książki kucharskie w poszukiwaniu przepisów na wielkanocne potrawy, z jednej z nich wypadła mi wyblakła karteczka z interesującą recepturą. Nigdy bym nie pomyślał, że tak lubiana przeze mnie herbata earl grey nadaje się także na przyrządzenie kruchych ciasteczek. NIe pozostało mi ...
    ... czytaj dalej
  • Pomarańczowa babka z orzechami Pecan
    Pomarańczowa babka z orzechami Pecan
    Kiedy pierwszy raz spróbowałam pomarańczowej babki z orzechami pecan, zakochałam się w jej smaku i piekę ją bardzo często. Ciasto jest dość wilgotne, kawałki orzechów pysznie mieszają się z aromatem pomarańczowej skórki, a dżem nadaje lepkości i słodyczy. Nie czekajcie, tylko migiem do kuchni ;)
    ... czytaj dalej
  • Gofry razowe
    Gofry razowe
    Masło roztopić i ochłodzić, zmiksować z jajkami i mlekiem. W misce zmieszać mąki: ryżową i bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę, sól. Powoli dodawać do masy mleczno-jajecznej. Na sam koniec wsypać amarantus. Konsystencja ciasta powinna być gęsta. Natłuścić gofrownicę od wewną...
    ... czytaj dalej
  • Muffinki z amarantusem
    Muffinki z amarantusem
    Jajka ubić z cukrem i solą na spienioną masę - najlepiej wykorzystać do tego zwykły widelec. Wsypać amarantus oraz rodzynki, opcjonalnie sodę, wymieszać. Przekładać do papilotek ułożonych w formie do muffinek - do połowy wysokości. Piec ok. 15-20 minut, w temperaturze 180st. Muffinki można wzbo...
    ... czytaj dalej
  • Tort wiśniowy na kawowo czekoladowym biszkopcie
    Tort wiśniowy na kawowo czekoladowym biszkopcie
    Wiosna już tuż tuż, a za oknem śnieg i zimno :( Postanowiłem wprowadzić więc trochę lata na nasz rodzinny stół i wypuścić je ze słoików z domowymi przetworami z wiśni. Tort wiśniowy, który dziś Wam proponuję zawiera domową konfiturę wiśniową, kompot wiśniowy - również domowy i wiśnie w spirytusie ...
    ... czytaj dalej
  • Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
    Cinnamon rolls - cynamonowe ślimaczki
    Mamy dla Was przepis na pyszne cynamonowe ślimaczki, czyli wywodzące się z kuchni amerykańskiej cinnamon rolls. Ciacha z tego przepisu wychodzą naprawdę wybornie, ponoć idealnie odzwierciedlają smak tych przygotowywanych w kuchniach amerykańskich godpodyń i gospodarzy. Wymagają trochę czasu, ale w...
    ... czytaj dalej